Po wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże dzieci wróciły do swoich szkolnych klas lub rozpoczęły naukę w nowych szkołach. Czekają na nie nowe wyzwania, nowe przyjaźnie, intensywne zajęcia, oceny opisowe, sprawdziany i wiele innych przyjemnych lub stresujących sytuacji. Jako rodzice możemy się z nimi cieszyć sukcesami, wspierać w trudnych chwilach i dołożyć wszelkich starań żeby dotrwały do kolejnych wakacji w jak najlepszej formie :)
By tak się stało powinniśmy stosować bezterminowo dietę zbilansowaną, dostosowaną do pór roku, której celem jest jak najlepsze wykorzystanie produktów sezonowych. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju młodych organizmów. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka porcji mleka lub jego przetworów (serów, jogurtów, kefirów...), żeby w prosty sposób zadbać m.in. o ich zdrowe zęby, kości i mięśnie; wspomóc pracę układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego oraz wpłynąć na poprawę samopoczucia.
Zdrowe dzieci z większą ochotą chodzą do szkoły i zdobywają nowe doświadczenia, nie opuszczają zajęć lekcyjnych z powodu chorób, z większą skutecznością przyswajają wiedzę i budują wiara w siebie.
Prostym sposobem za zachęcenie dzieci do jedzenia zdrowych posiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów :). Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera mogą być różne, słodkie lub wytrawne, tu jedynym ograniczeniem jest nasza (lub naszych dzieci) wyobraźnia. Pierożki podajemy z sosem jogurtowym z dodatkiem ziół i/lub przypraw. Do wytrawnego sosu można dodać ząbek czosnku, kolendrę, curry lub inne zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon, miód, syrop klonowy, pokruszone orzechy lub migdały.
Pierożki można przygotować dzień wcześniej, ich lepienie to świetna okazją do dobrej zabawy, wspólnego spędzenia czasu z dziećmi i nauki gotowania z wykożystaniem zdrowych składników - bo czym skorupka za młodu nasiąknie... :)
Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososia, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą.
Smacznego :)