9/29/2015

Konkurs z MeryLu handmade - ZAKOŃCZONY

Konkurs z MeryLu handmade - ZAKOŃCZONY
Do wygrania dwie piękne deseczki do krojenia i serwowania jedzenia od MeryLu handmade, wykonane z naturalnego drewna:

  • z czerwonego dębu - 1 szt.
  • z gruszy - 1 szt.
Polubcie stronę SzczyptaSmaku na Facebooku, zaproście dziesięciu znajomym do polubienia oraz napiszcie w komentarzu pod postem konkursowym (na FB) co podacie na takiej deseczce.
Macie na to tydzień, 7 października wylosujemy dwóch zwycięzców. 

Zapraszamy do zabawy :)



   

9/28/2015

Przepisy kulinarne z dynią

Przepisy kulinarne z dynią
Przepisy z dynią w roli głównej lub jako dodatek. Dynia pieczona, duszona, w zupie i pyszne dyniowe desery... zapraszamy :)




9/24/2015

Jabłka prażone z aronią

Jabłka prażone z aronią
Jabłka prażone chyba każdy zna, robił... lub przynajmniej jadł w szarlotce, rożkach, ciasteczkach, naleśnikach... innych deserach. Dobrze smakują ale nie najlepiej wyglądają :) 
Niewielki dodatek aronii odczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin.

9/21/2015

Powidła z głogu z cynamonem

Powidła z głogu z cynamonem
W tym roku do przepisu na pyszne konfitury z owoców dzikiej róży i głogu z kokosową nutą dorzucamy powidła z głogu z cynamonem.
To prawda, trochę trzeba się przy nich napracować :) ale zachęcamy do korzystania z darów natury o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Głóg ozdobny (dwuszyjkowy głóg pośredni o czerwonych kwiatach) jest pozbawiony tych właściwości więc zrywajcie owoce z drzew, które wiosną obsypują się białymi lub bladoróżowymi kwiatami.
Przetwory z głogu, bogate w związki flawonoidowe, wspomagają pracę serca i obniżają ciśnienie, są też źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B.


9/18/2015

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni
Owoce aronii nie cieszą się zbyt dużą popularności ze względu na cierpki i kwaśny smak. Jednak aronię można w prosty sposób "odczarować". Żeby pozbyć się cierpkości owoce można przemrozić w zamrażarce przez 2 dni, można też dodać liście wiśni i dosłodzić nalewkę miodem. Podobnie postępujemy z sokiem z aronii.
Aronia zawiera dużo witaminy C, a nalewka jest znakomitym środkiem wzmacniającym serce.

Nalewka z aronii i liści wiśni jest pyszna i zdrowa, powinna leżakować 4 miesiące, ale już po dwóch też będzie ciekawa w smaku :)



9/16/2015

Domowy ketchup z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, najlepszy

Domowy ketchup z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, najlepszy
Domowy ketchup, czy też sos pomidorowy z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, jakby go nie nazywać, jest pyszny :)
Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową długo duszoną w porto, z jajkiem przepiórki, grillowaną cukinią i rukwią wodną.

Z pomidorów usuwamy skórki i gniazda nasienne, które są znakomitym surowcem do przygotowania domowego octu pomidorowego.

Polecamy :)


Deseczki: MeryLu handmade

9/14/2015

Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko

Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko
Powidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia.

Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia.


9/13/2015

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - zupa jogurtowa z pęczakiem, sałatką owocową, prażonymi migdałami i magicznym pyłem

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - zupa jogurtowa z pęczakiem, sałatką owocową, prażonymi migdałami i magicznym pyłem
Kolejna propozycja śniadania na rozpoczęcie roku szkolnego to bardzo pożywna, gorąca zupa jogurtowa z kaszą pęczak, w której rozsmakują się nie tylko dzieci :)
Aksamitna zupa pachnąca różą i cynamonem tworzy niezwykle udane połączenie z sałatką owocową z dodatkiem awokado, świeżymi ziołami, słodkim miodem i kwaskowatą melasą z granatów. Świeżo uprażone migdały przyjemnie chrupią na zębach, a pył różany ze zmielonych płatków dzikiej róży dodaje zupie magii i witaminy C.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno tak być skomponowane, by dostarczyć organizmowi dziecka niezbędnych składników do budowy tkanek kości, mięśni, krwi i odpowiednich rezerw tłuszczu, oraz do produkcji ciepła i energii na wiele godzin.  Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, dzięki którym dzieci mogą prawidłowo funkcjonować, oddychać, poruszać się,  myśleć, reagować... cieszyć się życiem.

Zupę można podać także w wersji wytrawnej z dodatkiem posiekanych warzyw (pomidorów, ogórków, cukinii itd.), latem i wiosną dodać więcej chłodzących ziół, zimą rozgrzewających przypraw. Sałatka powinna być dostosowana do sezonu, żeby w pełni wykorzystać krajowe dojrzałe owoce i warzywa.

Zobacz także przepis na mleczne śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym.



9/12/2015

Prosty domowy ocet jabłkowy

Prosty domowy ocet jabłkowy
Nie lubimy wyrzucać jedzenia i staramy się zagospodarować wszystko co nam wpadnie w ręce ;), zwłaszcza jeśli pochodzi z ekologicznych upraw lub terenów wolnych od przemysłu i tras szybkiego ruchu.
Jeśli przerabiacie jabłka na dżemy i konfitury nie wyrzucajcie skórek i gniazd nasiennych. Można z nich przygotować pyszny i zdrowy domowy ocet, do wykorzystania w kuchni i do pielęgnacji ciała i włosów. Skórki i gniazda nasienne można zbierać przez 2-3 dni i przechowywać w lodówce, kiedy uporacie się z dżemami możecie nastawić domowy ocet jabłkowy :)
Przepis na ocet jabłkowy przygotowany z "matką drożdżową" znajdziecie tu.

Poniżej podajemy prostszą wersję, do przygotowania której potrzebujecie tylko jabłka lub skórki/gniazda nasienne, wodę i cukier.


9/11/2015

Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback

Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback
Prosty przepis na lekki, zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch lub kolację - to lubimy :) .
Dorada pieczona w folii z aromatycznymi warzywami, podana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami.

Smacznego :)





9/09/2015

Focaccia z figami, cebulą i macierzanką

Focaccia z figami, cebulą i macierzanką
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które w każdym regionie Włoch może wygląda inaczej, różny może też być czas przygotowania i wyrastania ciasta. Smaczny starter przed posiłkiem lub dodatek do innych potraw. Nam smakują wszystkie jego odmiany, nie widzimy też powodów, żeby się ograniczać w doborze dodatków :)

Dzisiejsza propozycja to pulchne ciasto z  figami, cebulą cukrową i tymiankiem. Zwykła cebula biała lub czerwona też będzie dobra. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, można je podać z oliwą, pesto lub domowym sosem warzywnym. Na zimno będzie znakomitą bazą do kanapek... jak każde pieczywo :) .
Focaccia z figami i cebulą rewelacyjnie łączy się z pastami serowymi i mozzarellą, wystarczy dodać listek sałaty i smaczna kanapeczka gotowa :)

9/08/2015

Karmelizowane bakłażany dla miłośników orientu

Karmelizowane bakłażany dla miłośników orientu
Karmelizowane bakłażany to zdrowsza wersja tureckiej konfitury. Wersja turecka to przede wszystkim cukier i w dalszej kolejności warzywa. My proponujemy bakłażany karmelizować z cytrusami i przyprawami oraz dodać mniej cukru. Kupując bakłażany wybierajcie jak najmniejsze/najmłodsze, te będą miały mniej pestek.

Konfitura z bakłażanów jest znakomitym dodatkiem do ciast, deserów i herbaty. Pachnie i smakuje cytrusami, cynamonem i kardamonem... i w niczym nie przypomina surowego bakłażana :) . Jest prosta w przygotowaniu i pracy przy niej niewiele.

Serdecznie pozdrawiamy sąsiadów i dziękujemy za przywiezienie prototypu z tegorocznych wakacji w Turcji :)


9/07/2015

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym.

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym.
Po wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże dzieci wróciły do swoich szkolnych klas lub rozpoczęły naukę w nowych szkołach. Czekają na nie nowe wyzwania, nowe przyjaźnie, intensywne zajęcia, oceny opisowe, sprawdziany i wiele innych przyjemnych lub stresujących sytuacji. Jako rodzice możemy się z nimi cieszyć sukcesami, wspierać w trudnych chwilach i dołożyć wszelkich starań żeby dotrwały do kolejnych wakacji w jak najlepszej formie :)   

By tak się stało powinniśmy stosować bezterminowo dietę zbilansowaną, dostosowaną do pór roku, której celem jest jak najlepsze wykorzystanie produktów sezonowych. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju młodych organizmów. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka porcji mleka lub jego przetworów (serów, jogurtów, kefirów...), żeby w prosty sposób zadbać m.in. o ich zdrowe zęby, kości i mięśnie; wspomóc pracę układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego oraz wpłynąć na poprawę samopoczucia. 
Zdrowe dzieci z większą ochotą chodzą do szkoły i zdobywają nowe doświadczenia, nie opuszczają zajęć lekcyjnych z powodu chorób, z większą skutecznością przyswajają wiedzę i budują wiara w siebie.  

Prostym sposobem za zachęcenie dzieci do jedzenia zdrowych posiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów :). Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera mogą być różne, słodkie lub wytrawne, tu jedynym ograniczeniem jest nasza (lub naszych dzieci) wyobraźnia. Pierożki podajemy z sosem jogurtowym z dodatkiem ziół i/lub przypraw. Do wytrawnego sosu można dod ząbek czosnku, kolendrę, curry lub inne zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon, miód, syrop klonowy, pokruszone orzechy lub migdały. 

Pierożki można przygotować dzień wcześniej, ich lepienie to świetna okazją do dobrej zabawy, wspólnego spędzenia czasu z dziećmi i nauki gotowania z wykożystaniem zdrowych składników - bo czym skorupka za młodu nasiąknie... :) 

Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososia, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą.

Smacznego :)


9/03/2015

Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut

Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut
Jak często zdarza się Wam wyjść do pracy wypijając jedynie kawę? Jak często w ciągu dnia sięgacie po fastfoodowe jedzenie, bo tylko takie macie pod ręką? Najczęstszym wytłumaczeniem jest brak czasu i/lub brak zdolności kulinarnych. Tym czasem, sięgając po świeże produkty Marwit możecie w krótkim czasie przygotować pełnowartościowy, zdrowy lunch, pełen aromatów i smaków, który nie tylko zahamuje napady głodu i zapobiegnie wkładaniu sobie do ust śmieciowego jedzenia niewiadomego pochodzenia, to jeszcze dostarczy Wam dużą dawkę energii, witamin i składników odżywczych na dalszą część dnia.

Dzisiejsza propozycja to lunch w stylu azjatyckim inspirowany kuchnią tajską i japońską, które to świeżymi produktami stoją :)
Sałata raz, dwa, trzy, świeży sok ananasowy Marwit i superfood (wodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch gotowy. Wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć tofu lub pieczarek (polecam portobello).
Jednak podając ją z kaszą gryczaną (zamiast pieczywa) ugotowaną w soku jabłkowym z marwitkami dostarczymy naszemu organizmowi dużą porcję zdrowego błonnika, witamin i soli mineralnych. Sama kasza będzie nie do poznania i będzie smakować jak nigdy dotąd. Można ją jeść na ciepło i zimno.

Smacznie polecamy :)



9/02/2015

Jabłka karmelizowane na zimę

Jabłka karmelizowane na zimę
Po kilku godzinnych warsztatach cukierniczych w Spiżarni Lidla, zachęceni wskazówkami Pawła Małeckiego, już następnego dnia zabraliśmy się za dalsze przetwarzanie i eksperymentowanie ze smakami. Na Ryneczku Lidla kupiliśmy prawie wszystkie potrzebne produkty. Część dodatków przynieśliśmy z naszego małego, miejskiego ogródka, gdzie eksperymentujemy z różnymi roślinami. Tak do karmelizowanych jabłek trafiły owoce pigwowca dając niebiańską konfiturę, której pierwsza partia nawet nie trafiła do słoików bo jak wszyscy zaczęli ją próbować to nim się spostrzegliśmy nie było już co zawekować :)
Jeśli nie macie owoców pigwowca możecie zostać przy przepisie podstawowym lub dodać do jabłek pigwę, ulubione przyprawy (1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru lub kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii.
Polecamy... na ciepło i zimno jako dodatek do ciast, deserów, tostów, gofrów, naleśników itd. :)

Podczas robienia przetworów (nie tylko karmelizowanych jabłek) bardzo przydatna jest silikonowa dziurkowana pokrywa na rondel. Odprowadza parę, zapobiega rozbryzgom i ogranicza sprzątanie :)

Skórki i gniazda nasienne są znakomitym surowcem do wyrobu pysznego i zdrowego domowego octu jabłkowego.



9/01/2015

Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim.

Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim.
Przetwory przygotowujemy amatorsko od wielu lat, po warsztatach cukierniczych z Mistrzem Pawłem Małecki wchodzimy na wyższy poziom, bardziej profesjonalny :). Na Ryneczku Lidla już zakupiliśmy duże ilości owoców i warzyw... i nie zawahamy się ich przetworzyć! O czym będziecie mogli przeczytać w kolejnych postach.

Paweł Małecki to chodząca encyklopedia cukiernicza z wieloletnią praktyką. W połączeniu z bogatą ofertą świeżych warzyw i owoców, przypraw, czekolad, środków żelujących i innych akcesoriów potrzebnych do przygotowania przetworów - dostępnych w sklepach Lidl Polska - mamy przekonywujący zestaw motywacja-inspiracja :). Zaraz po zakończeniu kilkugodzinnych warsztatów późno wieczorem, mieliśmy ochotę biec do sklepu... i dalej przetwarzać :) :) :)

Tym czasem zapraszamy Was na fotorelację z warsztatów i po receptury pełne smaku do Spiżarni Lidla gdzie lato trwa cały rok :)

Dziękujemy Lidl Polska za zaproszenie :)



Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger