Przetwory przygotowujemy amatorsko od wielu lat, po warsztatach cukierniczych z Mistrzem Pawłem Małecki wchodzimy na wyższy poziom, bardziej profesjonalny :). Na Ryneczku Lidla już zakupiliśmy duże ilości owoców i warzyw... i nie zawahamy się ich przetworzyć! O czym będziecie mogli przeczytać w kolejnych postach.
Paweł Małecki to chodząca encyklopedia cukiernicza z wieloletnią praktyką. W połączeniu z bogatą ofertą świeżych warzyw i owoców, przypraw, czekolad, środków żelujących i innych akcesoriów potrzebnych do przygotowania przetworów - dostępnych w sklepach Lidl Polska - mamy przekonywujący zestaw motywacja-inspiracja :). Zaraz po zakończeniu kilkugodzinnych warsztatów późno wieczorem, mieliśmy ochotę biec do sklepu... i dalej przetwarzać :) :) :)
Tym czasem zapraszamy Was na fotorelację z warsztatów i po receptury pełne smaku do Spiżarni Lidla gdzie lato trwa cały rok :)
Dziękujemy Lidl Polska za zaproszenie :)
Paweł Małecki to chodząca encyklopedia cukiernicza z wieloletnią praktyką. W połączeniu z bogatą ofertą świeżych warzyw i owoców, przypraw, czekolad, środków żelujących i innych akcesoriów potrzebnych do przygotowania przetworów - dostępnych w sklepach Lidl Polska - mamy przekonywujący zestaw motywacja-inspiracja :). Zaraz po zakończeniu kilkugodzinnych warsztatów późno wieczorem, mieliśmy ochotę biec do sklepu... i dalej przetwarzać :) :) :)
Tym czasem zapraszamy Was na fotorelację z warsztatów i po receptury pełne smaku do Spiżarni Lidla gdzie lato trwa cały rok :)
Dziękujemy Lidl Polska za zaproszenie :)
Przepis na sukces w spiżarni jest prosty: dobre produkty w przystępnej cenie, dobry przepis i jakieś miejsce, gdzie można odstawić skarby lata zawekowane w słoiczki :)
.
Na grupę zaproszonych blogerów czekała profesjonalnie przygotowana warsztatowa Kuchnia Lidla, którą sprawnie kierował Paweł Małecki z asystentem, czujnie kontrolując zawartość każdego rondla bulgocącego na palnikach.
Po krótkim teoretycznym wprowadzeniu Pawła i po zapoznaniu się z tymi blogerami, których nie znaliśmy wcześniej ruszyliśmy do rondli wyposażeni w noże i obieraki.
Na pierwszy ogień poszły gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast.
Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l):
- 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich)
- 1 pomarańcza
- 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie)
- Cynamon (najlepiej kora)
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę myjemy, wyparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę i wyciskamy sok.
- Do rondla (lub garnka z szerokim dnem wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy śliwki na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania co jakiś czas mieszając.
- Gdy śliwki się rozpadną i zaczną gęstnieć wtedy częściej mieszamy.
- Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon.
- Gorące powidła rozkładamy do słoików.
Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :)
Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) )
Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt.
Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo wysmażonej konfitury truskawkowej.
Zazdroszczę ciekawych inspiracji ,najbardziej bym chciała przepis na karmelizowane jabłka....
OdpowiedzUsuńLady laura mówisz i masz :) Przetwory i zdjęcia już mamy, czekają na wpisy, pierwszy jutro, zapraszamy
Usuńnic tylko pozazdrościć doznam kulinarn- towarzyskich :) fajne warsztaty :)
OdpowiedzUsuńWarsztaty bardzo fajne :) będziemy się dzielić wiedzą i pomysłami :)
Usuń