QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, stworzony po to, by wspierać produkcję dobrej wołowiny. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym, które doskonale sprawdza się kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki. W połączeniu z wysoką powtarzalną jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.
System QMP to także bezpieczeństwo związane z kontrolą mięsa na każdym etapie produkcji. Kupując wołowinę z Certyfikatem QMP mamy gwarancję, że wołowina pochodzi wyłącznie od zaufanych dostawców, a cała droga, jaką mięso przebyło „od zagrody do widelca”, jest łatwa do prześledzenia.
O tym, jak jest to ważne dla naszego zdrowia mówiła Agnieszka Wierzbicka - Profesor SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych 27 sierpnia w Food Lab Studio. Smaczną stroną spotkania kreatywnie zajął się Grzegorz Łapanowski wraz z zespołem profesjonalistów :)
Korzystając z wysokiej jakości Wołowiny QMP mogliśmy przygotować pyszne i zdrowe potrawy, które oczarowały nasze kubki smakowe, a że były proste w przygotowaniu nie raz pojawią się w naszej kuchni... i na blogu :)
Wołowinę systemu QMP łatwo rozpoznać na rynku:
W harmonogramie warsztatów znalazły się danie przygotowywane przy pomocy profesjonalnych urządzeń gastronomicznych oraz takie, które bez problemu można przygotować w każdym domu.
Po raz kolejny przekonaliśmy się jak wszechstronnym mięsem jest wołowina, jak wiele smaków i sposobów przygotowania oferuje.
Składniki na 4 porcje:
Bulion wołowy
Warzywa
Oliwa ziołowa
Kark wołowy płuczemy przez chwilę pod bieżącą wodą. Przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa (cebulę opalamy wcześniej na palniku aż ściemnieje). Dorzucamy ziarna kopru włoskiego i suszone grzyby. Zamiennie można użyć innych grzybów np. świeżych borowików.
Zalewamy zimną wodą do przykrycia składników. Zamykamy szczelnie szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy bulion przez 30 minut.
Następnie garnek pozostawiamy do ostygnięcia (możemy schłodzić go pod zimną wodą). Bulion przecedzamy przez drobne sitko. Mięso rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Obieramy ziemniaki, marchewkę i seler naciowy. Kroimy w kostkę jednakowej wielkości i gotujemy do miękkości we wcześniej przygotowanym bulionie.
W oddzielnym pojemniku blendujemy oliwę z mieszanką świeżych ziół (natka pietruszki, kolendra, bazylia).
Sposób podania
Bulion doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Serwujemy z wcześniej ugotowanymi warzywami, mięsem ( 50 g/ 1 os.), świeżo posiekanym estragonem i oliwą ziołową.
Samo miejsce organizacji warsztatów - Food Lab Studio - to ciekawie zaaranżowana przestrzeń, bardzo przyjazna dla małych i dużych pasjonatów gotowania :)
System QMP to także bezpieczeństwo związane z kontrolą mięsa na każdym etapie produkcji. Kupując wołowinę z Certyfikatem QMP mamy gwarancję, że wołowina pochodzi wyłącznie od zaufanych dostawców, a cała droga, jaką mięso przebyło „od zagrody do widelca”, jest łatwa do prześledzenia.
O tym, jak jest to ważne dla naszego zdrowia mówiła Agnieszka Wierzbicka - Profesor SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych 27 sierpnia w Food Lab Studio. Smaczną stroną spotkania kreatywnie zajął się Grzegorz Łapanowski wraz z zespołem profesjonalistów :)
Korzystając z wysokiej jakości Wołowiny QMP mogliśmy przygotować pyszne i zdrowe potrawy, które oczarowały nasze kubki smakowe, a że były proste w przygotowaniu nie raz pojawią się w naszej kuchni... i na blogu :)
Wołowinę systemu QMP łatwo rozpoznać na rynku:
- opakowania są oznakowane znakiem towarowym Systemu QMP,
- na opakowaniach znajdują się piktogramy wskazujące metody i czas obróbki termicznej, sugerowane dla danego elementu tuszy, w celu uzyskania najlepszego efektu kulinarnego.
W harmonogramie warsztatów znalazły się danie przygotowywane przy pomocy profesjonalnych urządzeń gastronomicznych oraz takie, które bez problemu można przygotować w każdym domu.
Po raz kolejny przekonaliśmy się jak wszechstronnym mięsem jest wołowina, jak wiele smaków i sposobów przygotowania oferuje.
Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca
Rajman - sok jabłkowy, zredukowany do bardzo gęstej konsystencji to bardzo ciekawy polski produkt, który z powodzeniem można stosować zamiennie z octem balsamico, znakomicie komponuje się z wołowiną.
Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole
Prosta w przygotowaniu i efektowna przystawka. Wszystkie składniki można przygotować wcześnie, a przed przyjściem gości rozłożyć do placków kukurydzianych.
Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową
Bardzo esencjonalna zupa, ciekawym dodatkiem jest oliwa ziołowa i świeży estragon. Oliwa została przygotowana w wysokoobrotowym urządzeniu firmy Tefal, dzięki temu zachowała intensywnie zielony kolor. Czas przygotowania bulionu można znacznie skrócić, nie tracąc na jakości, przygotowując go w szybkowarze.
Bulion wołowy
- 500 g karku wołowego QMP
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 szt. korzenia pietruszki
- 5 szt. suszony grzybów (mogą być świeże np. borowiki)
- 4-5 ziaren kopru włoskiego
- 50 ml śmietany 36%
- kilka listków świeżego estragonu
- sól
Warzywa
- 1 szt. dużego ziemniaka
- 1 szt. dużej marchewki
- 1 gałązka selera naciowego
Oliwa ziołowa
- 100 ml oliwy Extra Virgin
- 10 listków natki pietruszki
- 10 listków bazylii
- 10 listków kolendry
Kark wołowy płuczemy przez chwilę pod bieżącą wodą. Przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa (cebulę opalamy wcześniej na palniku aż ściemnieje). Dorzucamy ziarna kopru włoskiego i suszone grzyby. Zamiennie można użyć innych grzybów np. świeżych borowików.
Zalewamy zimną wodą do przykrycia składników. Zamykamy szczelnie szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy bulion przez 30 minut.
Następnie garnek pozostawiamy do ostygnięcia (możemy schłodzić go pod zimną wodą). Bulion przecedzamy przez drobne sitko. Mięso rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Obieramy ziemniaki, marchewkę i seler naciowy. Kroimy w kostkę jednakowej wielkości i gotujemy do miękkości we wcześniej przygotowanym bulionie.
W oddzielnym pojemniku blendujemy oliwę z mieszanką świeżych ziół (natka pietruszki, kolendra, bazylia).
Sposób podania
Bulion doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Serwujemy z wcześniej ugotowanymi warzywami, mięsem ( 50 g/ 1 os.), świeżo posiekanym estragonem i oliwą ziołową.
Stek z antrykotu, purée ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso
W tym przepisie kolejny ciekawy patent na wzbogacenie dodatków serwowanych z wołowiną - sos holenderski naszpikowany umami z miso :)
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym
Znakomity burger podany w uroczej maślanej brioche również prezentował się bardzo efektownie.
Na stronie Kocham Wołowinę znajdziecie więcej informacji o systemie certyfikacji wołowiny QMP, porady kulinarne, ciekawe przepisy opracowane przez znanych szefów kuchni oraz adresy sklepów, w których można kupić Wołowinę QMP.
Fajnie wyglada to tacos przydalby sie przepis ;)
OdpowiedzUsuńWyszperamy lub odtworzymy :)
Usuń