Prosty przepis na lekki, zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch lub kolację - to lubimy :) .
Dorada pieczona w folii z aromatycznymi warzywami, podana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami.
Smacznego :)
Porcje: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Ziemniaczki hasselback (przepis)
Dorada pieczona w folii z aromatycznymi warzywami, podana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami.
Smacznego :)
Porcje: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 dorady wypatroszone,
- 1 por,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 1 cytryna,
- 260 ml białego wina wytrawnego,
- 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego,
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu,
- oliwa,
- sól morska i pieprz,
- 2 łyżeczki masła,
- koperek do posypania,
- cząstki cytryny lub limonki do podania.
Ziemniaczki hasselback (przepis)
- 2-4 ziemniaki średniej wielkości,
- 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy,
- gałązki świeżego tymianku i rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki przygotować zgodnie z przepisem (tu), położyć na natłuszczoną blachę. Jeśli ziemniaki są duże można je wcześniej podgotować (5-10 minut), wystudzić i dalej przygotować jak w przepisie.
- Czosnek posiekać i wymieszać z solą morską. Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nożyczkami odciąć płetwy, na każdym boku zrobić po 3 nacięcia, natrzeć solą z czosnkiem, na zewnątrz i w środku.
- Z trawy cytrynowej usunąć końce pozostawiając 10 cm najgrubszej części, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Por i seler pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszane warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem. Folię szczelnie zawinąć żeby nie wyciekał sos, przed całkowitym zamknięciem wlać wino.
- Ryby położyć obok ziemniaków, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. 5 minut przed końcem rozchylić folię, na każdej rybie położyć łyżeczkę masła, piec dalej pod górną grzałką do zrumienienia.
- Ryby i warzywa przełożyć na talerze, posypać koperkiem, podać z ziemniakami i cząstkami cytryny.
Naczynie do zapiekania Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz