9/12/2015

Prosty domowy ocet jabłkowy

Nie lubimy wyrzucać jedzenia i staramy się zagospodarować wszystko co nam wpadnie w ręce ;), zwłaszcza jeśli pochodzi z ekologicznych upraw lub terenów wolnych od przemysłu i tras szybkiego ruchu.
Jeśli przerabiacie jabłka na dżemy i konfitury nie wyrzucajcie skórek i gniazd nasiennych. Można z nich przygotować pyszny i zdrowy domowy ocet, do wykorzystania w kuchni i do pielęgnacji ciała i włosów. Skórki i gniazda nasienne można zbierać przez 2-3 dni i przechowywać w lodówce, kiedy uporacie się z dżemami możecie nastawić domowy ocet jabłkowy :)
Przepis na ocet jabłkowy przygotowany z "matką drożdżową" znajdziecie tu.

Poniżej podajemy prostszą wersję, do przygotowania której potrzebujecie tylko jabłka lub skórki/gniazda nasienne, wodę i cukier.


Czas przygotowania: 4-6 tygodni

Składniki:
  • skórki i gniazda nasienne lub całe jabłka,
  • przegotowana woda o temperaturze pokojowej,
  • cukier (biały, brązowy lub miód) 2 łyżki/litr wody.

Przygotowanie:
  1. Do słoja wsypać pokrojone jabłka zostawiając 1/4 wolnej przestrzeni. Zalać wodą z cukrem (do 2 cm nad jabłkami). 
  2. Słój nakryć ściereczką i zabezpieczyć recepturką. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce na 4-6 tygodni, codziennie zamieszać zawartość.
  3. Gotowy ocet odcedzić i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić, przechowywać w zacienionym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger