Kolejna propozycja śniadania na rozpoczęcie roku szkolnego to bardzo pożywna, gorąca zupa jogurtowa z kaszą pęczak, w której rozsmakują się nie tylko dzieci :)
Aksamitna zupa pachnąca różą i cynamonem tworzy niezwykle udane połączenie z sałatką owocową z dodatkiem awokado, świeżymi ziołami, słodkim miodem i kwaskowatą melasą z granatów. Świeżo uprażone migdały przyjemnie chrupią na zębach, a pył różany ze zmielonych płatków dzikiej róży dodaje zupie magii i witaminy C.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno tak być skomponowane, by dostarczyć organizmowi dziecka niezbędnych składników do budowy tkanek kości, mięśni, krwi i odpowiednich rezerw tłuszczu, oraz do produkcji ciepła i energii na wiele godzin. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, dzięki którym dzieci mogą prawidłowo funkcjonować, oddychać, poruszać się, myśleć, reagować... cieszyć się życiem.Zupę można podać także w wersji wytrawnej z dodatkiem posiekanych warzyw (pomidorów, ogórków, cukinii itd.), latem i wiosną dodać więcej chłodzących ziół, zimą rozgrzewających przypraw. Sałatka powinna być dostosowana do sezonu, żeby w pełni wykorzystać krajowe dojrzałe owoce i warzywa.
Zobacz także przepis na mleczne śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym.
Porcje: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
Zupa
- 250 g jogurtu (gęstego i tłustego),
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 700 ml wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego,
- 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
- 100 g sezonowych owoców (np. borówek i jabłek),
- 1/4 awokado,
- 10 g płatków migdałów,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 łyżka melasy z granatów,
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (mięty, bazylii, bazylii tajskiej, estragonu lub mieszanka tych ziół).
Czarodziejski pył
Przygotowanie:
- Pęczak wypłukać na sicie, przełożyć do rondla, dodać wodę i szczyptę soli, zagotować, gotować 15 minut na średnim ogniu.
- W między czasie przygotować sałatkę owocową. Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. Migdały uprażyć na suchej patelni.
- Jogurt ubić z jajkiem, brązowym cukrem, cynamonem i płatkami róży, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z kaszą żeby zahartować jogurt, wymieszać i dodać do kaszy. Ponownie zagotować na średnim ogniu cały czas mieszając (ok. 5 minut).
- Zupę przelać do miseczek, na wierzchu położyć porcję sałatki owocowej, posypać prażonymi migdałami i magicznym pyłem różanym.
Smacznego :)
powiem tylko jedno... WOW!!! jestem pod wrażeniem złożoności smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń