piątek, 26 czerwca 2015

Ziemniaczki hasselback

Ziemniaczki hasselback to nic innego jak pieczone ziemniaki z dodatkiem ziół, przed pieczeniem ponacinane w cienkie plastry. Kochamy je za smak i efektowny wygląd :).
Do przygotowania ziemniaczków potrzebne będą: ostry nóż i dwie pałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę.

Można je podawać z sosami np. z chrzanowym lub tzatziki, wszelkiego rodzaju pastami (pasta z bakłażana ) lub jako dodatek do innych potraw.


Składniki:
  • 4 ziemniaki,
  • 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy,
  • gałązki świeżego tymianku i rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.




Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeden ziemniak położyć na desce pomiędzy dwoma pałeczkami i ponacinać w cienkie plastry. Dzięki pałeczkom nie przetniemy ziemniaka na kilka części tylko go ponacinamy :). W ten sam sposób ponacinać resztę ziemniaków.
  2. Ziemniaki przełożyć do naczynia do zapiekania, przełożyć świeżymi ziołami, polać/posmarować połową tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut.
  4. Wyjąć z piekarnika, posmarować pozostałą częścią tłuszczu, piec przez kolejne 20 minut. 





3 komentarze:

  1. Niedawno Mąż mnie uraczył takimi ziemniaczkami, są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozazdrościć takiego męża :)

      Usuń
    2. Pozazdrościć takiego męża :)

      Usuń