sobota, 30 maja 2015

Weekendowe śniadanie - śródziemnomorska pasta bakłażanowa

Pasta z pieczonego bakłażana i pieczonego czosnku to nie tylko idealne śniadanie. Bez wątpienia zrobi furorę jako przekąska w tzw. międzyczasie lub podczas przyjęcia. 
Znakomicie smakuje w słoneczny weekendowy poranek, zjedzona na chrupiącej grzance w ogródku lub na tarasie :) i jako dodatek do popołudniowego piwa.

Po dodaniu większej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych warzyw. 



Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw

Składniki: 

  • 4 średnie bakłażany, 
  • 1 główka czosnku, 
  • 1 średnia cebula, 
  • 6 filecików anchois, 
  • Serek Kremowy Arla Apetina Czosnek i zioła, 
  • 2 łyżki kaparów, 
  • 1 łyżka posiekanego tymianu, 
  • 1 łyżka posiekanej mięty, 
  • 1 łyżka posiekanej bazylii, 
  • inne zioła wg. uznania, 
  • sok i skórka otarta z wyszorowanej cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku. 


Do podania:
  • kiełki słonecznika,
  • mizeria z ogórka i rzodkiewki,
  • grzanki lub tosty.


Przygotowanie: 
  1. Bakłażany nakłuć nożem, wyłożyć na blachę do pieczenia, czosnek zawinąć w folię aluminiową, upiec razem z bakłażanami (190 stopni, 40 minut). 
  2. Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju w którym były zamarynowane anchois, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane kapary i anchois, chwilę dusić. 
  3. Bakłażany obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować razem z serkiem. Do pasty dodać posiekane zioła, cebulę z kaparami, sok i skórkę z cytryny, wymieszać i doprawić do smaku.






Tkaniny lniane Kardelen i sztućce Hardanger Bestikk by Mira design.
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz