Pasta z pieczonego bakłażana i pieczonego czosnku to nie tylko idealne śniadanie. Bez wątpienia zrobi furorę jako przekąska w tzw. międzyczasie lub podczas przyjęcia.
Znakomicie smakuje w słoneczny weekendowy poranek, zjedzona na chrupiącej grzance w ogródku lub na tarasie :) i jako dodatek do popołudniowego piwa.
Po dodaniu większej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych warzyw.
Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw
Składniki:
- 4 średnie bakłażany,
- 1 główka czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 6 filecików anchois,
- Serek Kremowy Arla Apetina Czosnek i zioła,
- 2 łyżki kaparów,
- 1 łyżka posiekanego tymianu,
- 1 łyżka posiekanej mięty,
- 1 łyżka posiekanej bazylii,
- inne zioła wg. uznania,
- sok i skórka otarta z wyszorowanej cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- kiełki słonecznika,
- mizeria z ogórka i rzodkiewki,
- grzanki lub tosty.
Przygotowanie:
- Bakłażany nakłuć nożem, wyłożyć na blachę do pieczenia, czosnek zawinąć w folię aluminiową, upiec razem z bakłażanami (190 stopni, 40 minut).
- Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju w którym były zamarynowane anchois, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane kapary i anchois, chwilę dusić.
- Bakłażany obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować razem z serkiem. Do pasty dodać posiekane zioła, cebulę z kaparami, sok i skórkę z cytryny, wymieszać i doprawić do smaku.
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz