Słupek rtęci idzie w górę :). Warto przygotować kilka sprawdzonych przepisów na napoje chłodzące. Jednym z nich jest szprycer na bazie Cydru Green Mill z sezonowymi dodatkami. Proponuję cudownie aromatyzujące i ogólnie dostępne kwiaty czarnego bzu oraz polskie truskawki, pachnące truskawkami :)
Klasyczny szprycer to mieszanka wina półwytrawnego lub półsłodkiego z wodą gazowaną (dokładniej sodową). Cydr Green Mill bez dodatku cukru z powodzeniem zastąpi wino a poza tym wzbogaci napój o nuty jabłkowe. Ciekawym dodatkiem (podnoszącym również zawartość alkoholu w napoju) jest likier goryczkowy, bardzo popularny w Szwajcarii i Francji. Sam w sobie dość gorzki ale z umiarem dodany do szprycera tworzy z nim cudownie orzeźwiający duet.
Składniki:
Klasyczny szprycer to mieszanka wina półwytrawnego lub półsłodkiego z wodą gazowaną (dokładniej sodową). Cydr Green Mill bez dodatku cukru z powodzeniem zastąpi wino a poza tym wzbogaci napój o nuty jabłkowe. Ciekawym dodatkiem (podnoszącym również zawartość alkoholu w napoju) jest likier goryczkowy, bardzo popularny w Szwajcarii i Francji. Sam w sobie dość gorzki ale z umiarem dodany do szprycera tworzy z nim cudownie orzeźwiający duet.
- 1600 ml Cydru Green Mill,
- 700 wody gazowanej,
- 400 ml wody,
- 300 g truskawek,
- 20 baldachów kwiatów czarnego bzu,
- 1 cytryna,
- 4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie),
- likier goryczkowy (opcjonalnie),
- lód w kostkach,
- kwiaty do przybrania.
Przygotowanie:
- Wodę zagotować z cukrem i cytryną, wcześniej wyszorowaną, sparzoną i pokrojoną w plastry. Zdjąć z ognia, dodać kwiaty bzu, ugnieść i odstawić do wystudzenia.
- Zimny napar przecedzić przez sito, dodać truskawki pokrojone w plastry, lód, wodę gazowaną, Cydr Green Mill oraz likier goryczkowy w ilości wg. upodobań. Składniki wymieszać, podać w dzbanku lub szklankach, przed podaniem dodać śwież kwiaty bzu czarnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz