Kochamy truskawki, są znakomitym dodatkiem do wiosennych sałatek, niskokaloryczne i aromatyczne czego chcieć więcej :)
Znakomicie smakują otulone limonkowym winegretem w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej.
Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania.
To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki.
Znakomicie smakują otulone limonkowym winegretem w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej.
Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania.
To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki.
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 1 szklanka truskawek w plastrach,
- 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę lub w kulki,
- 100 g sera koziego lub mozzarelli,
- 1-2 czerwone chilli,
- 1/2 pęczka kolendry,
Sos:
- 2 łyżki sezamu,
- 1 łyżka oliwy,
- 3 łyżki soku z arbuza,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z limonki,
- syrop z czarnego bzu lub syrop z agawy,
- 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego,
- pieprz.
Do podania:
- kwiaty czarnego bzu,
- grzanki pełnoziarniste.
Przygotowanie:
- Sezam uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać.
- Ser pokroić w kostkę, chili w plastry, kolendrę posiekać. Dodać do pokrojonych owoców, wymieszać z dresingiem, ewentualnie doprawić do smaku.
- Przed podaniem posypać kolendrą i przybrać kwiatami czarnego bzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz