Znakomita przekąska, lunch lub kolacja, wszystko zależy od wielkości porcji, a smak rewelacyjny więc na małych raczej się nie skończy ;).
Cydr z polskich jabłek, małże z Hiszpanii, styl azjatycki, smak rewelacyjny :)
Cydr z polskich jabłek, małże z Hiszpanii, styl azjatycki, smak rewelacyjny :)
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 kg świeżych muli,
- 1 szalotka drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 cm trawy cytrynowej (grubsza część)
- 1/2 - 1 chilli,
- 150 ml cydru green mill,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- bukiecik garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy),
- 3 łyżki masła,
- garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
- 2-3 łyżki posiekanego szczypioru czosnkowego (opcjonalnie),
- pieprz do smaku
- dowolne pieczywo,
- cytryna pokrojona w ćwiartki,
- schłodzony cydr green mill.
Przygotowanie:
- Małże oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, można też wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie na 15 minut. Otwarte małże nacisnąć lub postukać o deskę, wyrzucić wszystkie otwarte.
- Chilli i trawę cytrynową pokroić w cienkie plastry. W wysokim rondlu zeszklić na maśle szalotkę i czosnek z bukietem garni, chilli i trawą cytrynową.
- Dodać małże, szczypior czosnkowy i mleczko kokosowe, dusić pod przykryciem 3-5 potrząsając rondlem od czasu do czasu.
- Usunąć garni i wszystkie zamknięte małże, posypać pietruszką, przyprawić pieprzem.
- Podać z pieczywem i cząstkami cytryny.
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz