środa, 15 października 2014

Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką

Wyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących. Owoce po rozgotowaniu można przetrzeć przez sito. Uzyskamy wówczas  aksamitną konsystencję, ale jednocześnie pozbędziemy się dużej ilości cennych składników zawartych w skórkach, więc coś za coś.

Jedyny mankament tych konfitur to przygotowania, a dokładniej usuwanie pestek. Zajęcie dla osób obdarzonych anielską cierpliwością lub człowiekiem do czarnej roboty.



Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • ½ kg owoców głogu,
  • 300 g cukru,
  • 1 jabłko,
  • 1 szklanka wody,
  • Sok z jednej cytryny,
  • 100 ml Malibu.


Przygotowanie: 
  1. Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień.
  2. Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona, z róży także włoski. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).
  3. Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  4. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz