Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala.
Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
Przygotowanie:
Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- ½ szklanki cukru,
- Skórka otarta z pomarańczy,
- 4 jaja (jedno do smarowania ciastek),
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
- Jaja zmiksować z cukrem i masłem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy.
- Twardy kawałka podzielić na dwie porcje, uformować wałki o średnicy ok. 5 cm, lekko spłaszczyć, położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec ok. 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika, studzić ok. 5 minut, pokroi na kromki przy użyciu noża z piłką.
- Wstawić do piekarnika, piec ok. 15 minut, przekręcić na drugą stronę, zrumienić, wystudzić.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku (do kilku tygodni).
Ależ one musiały być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przeeepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ze wszelki możliwymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńInformacja o przechowywaniu przez kilka tygodni jest bardzo na wyrost... w rzeczywistości po dwóch dniach nie ma już co przechowywać :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Powinnaś go rozpromowac na www.dompelenpomyslow.pl
OdpowiedzUsuńA ile żurawiny? Brakuje informacji w składnikach.
OdpowiedzUsuńŻurawiny dodajesz tak jak lubisz :)
UsuńRaz dodałam jakieś resztki z szafki (2 łyżki), a najczęściej wsypuję 2 garści, jak piekę dla mamy, która lubi mieć samo ciastko, piekę bez żurawiny. Pełna dowolność.