Wyjątkowe, smaczne i
zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki,
czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych
środków żelujących. Owoce po rozgotowaniu można przetrzeć przez sito. Uzyskamy wówczas
aksamitną konsystencję, ale jednocześnie
pozbędziemy się dużej ilości cennych składników zawartych w skórkach, więc coś
za coś.
Jedyny mankament tych
konfitur to przygotowania, a dokładniej usuwanie pestek. Zajęcie dla osób obdarzonych
anielską cierpliwością lub człowiekiem do czarnej roboty.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1 kg owoców dzikiej róży,
- ½ kg owoców głogu,
- 300 g cukru,
- 1 jabłko,
- 1 szklanka wody,
- Sok z jednej cytryny,
- 100 ml Malibu.
Przygotowanie:
- Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień.
- Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona, z róży także włoski. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).
- Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz