Wodorosty, czyli warzywa morskie (glony, algi) od dawna wykorzystywane są jako pokarm. W kulturze azjatyckiej, używane także jako lekarstwo, jadane od rana do wieczora. Zmniejszają ryzyko chorób serca i cukrzycy, zwiększają metabolizm, zwalczają nowotwory, redukują stres i dodają energii.
Na szczególną uwagę zasługują glony WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym
tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy
tylko światło. Na
przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy
chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut. Wakame znakomicie
łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z
cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym.
Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w
połączeniu z olejem sezamowym, dla mnie genialna kombinacja. Z powodzeniem
zastąpi śniadaniowe koktajle i można ją zapakować do szkoły lub pracy :). Jeśli
ktoś nie wyobraża sobie śniadania bez węglowodanów może ją podać z porcją ryżu,
chrupiącą grzanką lub paluszkami grissini itp.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 1/2 szkl. suszonych glonów wakame,
- 6 łyżek kremowego, koziego serka,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 młoda kalarepa,
- 1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,
- 3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- soku z cytryn,
- pierz cayenne i sól morska do smaku,
- zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji).
Przygotowanie:
- Wakame zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie.
- Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry.
- Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.
- Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).
- Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.
- Na talerze wyłożyć plastry kalarepy, na kalarepę wodorosty z ogórkiem i kozi serek. Całość polać marynatą, posypać sezamem, przybrać zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz