Marmolada śliwkowa odświeżona zapachem mięty i sokiem z czarnego bzu,
niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i
długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie zróbcie kilka słoiczków :)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek),
- 500 ml soku z czarnego bzu,
- 250 g cukru,
- Sok z ½ cytryny,
- 30 g pektyny cytrusowo-jabłkowej,
- Garść listków mięty.
Przygotowanie:
- Owoce umyć, odsączyć na sicie. W sokowirówce wycisnąć sok z jagód czarnego bzu, śliwki zmiksować w melakserze.
- Gotować na małym ogniu 20 minut.
- Pektynę wymieszać z 1/3 cukru, wsypać do gotujących się owoców, gotować 4-5 minut mieszając.
- Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać.
- Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Można także pasteryzować przez 20 minut we wrzącej wodzie.
Takiej nie miałam jeszcze okazji spróbować. A wielka szkoda! :(
OdpowiedzUsuńale to nic straconego :)
OdpowiedzUsuń