Prosta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje
potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim
mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności.
Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 4
- polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,
- 1 laska wanilii,
- garść owoców rokitnika ,
- 1 szalotka,
- Miód,
- 1 cytryna (sok i skórka),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,
- 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,
- 1 żółta cukinie,
- 1 jabłko,
- ocet jabłkowy
- zielenina do dekoracji,
- oliwa,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa:
- 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,
- sok i skórka otarta z 1 cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- świeżo mielony pieprz.
Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.
3. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut).
4. Przygotować surówkę: cukinię pociąć w słupki, jabłko w plastry, skropić domowym octem jabłkowym, oliwą, syropem z kwiatów czarnego bzu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przed podaniem posypać zielenin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz