Zapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :). Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...).
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2
Marynata:
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 1 żółta cukinia
- 3 łyżki ziaren granatu
- 2 średnie mozzarelle
- 1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia”
- Kilka listków Bazyli
- 3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 3 łyżki cydru lubelskiego,
- 2 łyżki miodu akacjowego,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- Sól i pieprz do smaku.
- Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw, delikatnie wymieszać z marynatą, odstawić na 15 minut.
- Mozzarelle pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć cukinię, posypać pestkami granatu. Przed podaniem skropić olejem z czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz