Czy jagody goji są w ogóle zdrowe? Przed laty sprawdzał to Simon Parry, dziennikarz "South China Morning", próbując dotrzeć do źródła w Tybecie. Okazało się, że "czyste owoce z Tybetu" nie miały nic wspólnego z owocami goji, które były produkowane w Chinach. Jeśli mamy dostęp do czystych, ekologicznych owoców jedzmy goji na zdrowie :), a pewne źródło możemy sobie zorganizować sadząc krzaczek/krzaczki we własnym ogródku.
W moim rosną cztery, młode krzaczki więc nie ma co mówić o wielkich plonach :). Jagody nie dojrzewają jednocześnie, jedne są dojrzałe, inne jeszcze w fazie kwiatka. Zbierać trzeba na bieżąco. Pierwsza porcja 600 ml została przeznaczona na ocet domowy. To prosty sposób zachowania wielu cennych składników zawartych w owocach.
Składniki:
W moim rosną cztery, młode krzaczki więc nie ma co mówić o wielkich plonach :). Jagody nie dojrzewają jednocześnie, jedne są dojrzałe, inne jeszcze w fazie kwiatka. Zbierać trzeba na bieżąco. Pierwsza porcja 600 ml została przeznaczona na ocet domowy. To prosty sposób zachowania wielu cennych składników zawartych w owocach.
Składniki:
- 600 ml owoców goi,
- 500 ml wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki pracującego ostu jabłkowego (opcjonalnie).
- Ocet przygotować tak jak inne domowe octy smakowe (tu szczegółowy opis), tj. owoce zalać przegotowaną letnią wodą, dodać cukier (ok. 1 łyżeczka na szklankę wody), można zaszczepić matką drożdżową lub pracującym octem.
- Słój szczelnie zakryć ściereczką, papierowym ręcznikiem lub kilkoma warstwami gazy, żeby był dostęp powietrza bez możliwości ingerencji muszek owocówek, codziennie potrząsać słojem lub mieszać wyparzoną drewnianą łyżką.
- Po ok. 7-10 dniach, kiedy ocet przestanie pracować (przestanie się pienić i bombelkować)zlać płyn z nad owoców, odstawić w ciepłe miejsce na 14 dni.
- Zlać płyn do butelek, szczelnie zakorkować i gotowe. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Płyn zlany z nad owoców ma jasną barwę, jeśli wyciśniemy owoce uzyskamy bardziej intensywny kolor. Na zdjęciu ocet zlany (i wyciśnięty :) ) po 10 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz