10/10/2014

Ocet z dzikiej róży i głogu

Domowe octy powstałe w wyniku naturalnych procesów zawierają mikroelementy, witaminy, enzymy i aminokwasy. Są smaczną przyprawą a przyprawiane nimi sałatki i surówki mogą być doskonałym środkiem profilaktycznym lub wspomagającym np. w walce z przeziębieniem.
Z owoców dzikiej róży i głogu możemy wyczarować wyjątkową przyprawę w kolorze różowo-czerwonym. Takie wyjątkowe, własnoręcznie wykonane produkty sprawdzą się jako miłe upominki dla najbliższych przy różnych okazjach.
Dojrzałe owoce róży i głogu czekają na was w lesie i na łąkach a pogoda zachęca do spacerów więc do dzieła :)






Składniki: 
  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • 1 kg owoców głogu,
  • woda,
  • cukier.

Przygotowanie:
  1. Owoce umyć i odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, wsypać do słoja, zalać zimą i przegotowaną wodą z dodatkiem cukru (do 1 łyżeczki na szkl. wody), tak żeby woda zakryła owoce.

    Miałam pracujący ocet jabłkowy, więc dla przyśpieszenia fermentacji dodałam do nastawu 1/2 szkl., ale nie jest to konieczne.
  2. Słój szczelnie zakryć lnianą ściereczką, ręcznikiem papierowym lub kilkoma warstwami gazy. Owoce, a dokładniej bakterie i drożdże muszą mieć dostęp powietrza, bez ingerencji muszek owocówek.
  3. Odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie mieszać wyparzoną drewnianą łyżką, co zapobiega pleśnieniu.
  4. Zlać roztwór z nad owoców do butelek, szczelnie zakorkować, odstawić w ciemne miejsce do dalszego klarowania. 

10 komentarzy:

  1. Świetny blog z pomyslowymi przepisami, dzięki za ten przepis, ja będę robic też różę, ale z pigwą. Pozdrawiam serdecznie. Beata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i trzymam kciuki za ocet różano-pigwowy

      Usuń
  2. Dzis zaczynam nastawiac ocet roza z glogiem🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, czy jeżeli pojawił mi się biały nalot (możliwe, że właśnie pleśn, coś jak przy ogórkach kiszonych) to już kaputt czy nie? Mieszałem co dzień. I czy można mieszać wyparzoną łyżką ale metalową? Oraz czy słój przed wstawieniem octu powinien być wyparzony czy wystarczy, że tylko umyje płynem do naczyń?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak każdy ocet należy codziennie mieszać najlepiej łyżką drewnianą. Jeśli zastosujesz się do rady, to pleśń nie powstanie, zostanie zabita przez alkohol i ocet. Słój wymyj tylko gorącą wodą bez płynu. Biały nalot też nie powstanie przy codziennym mieszaniu.

      Usuń
  4. Dzień dobry, czy wiadomo coś o właściwościach leczniczych takiego octu? Będę wdzięczna za informacje i wskazówki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj danych o właściwościach dzikiej róży o głogu oddzielnie. Działanie na pewno takie jak te owoce razem :)

      Usuń
  5. Owoce powinny być drenowane!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger