10/09/2014

Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych

Lunch box do szkoły lub pracy. Polędwiczka wieprzowa panierowana w wytrawnych ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy do piekarnika i samo się piecze ;)
Można podawać na ciepło i na zimno.


Składniki:
  • Polędwiczka wieprzowa ok. 400 g,
  • Migdały 50 g,
  • Wytrawne ciastka owsiane 50 g,
  • Oliwa do smażenia,
  • Sól i pieprz,
  • Kilka gałązek tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • Frytki z selera i marchewki pieczone z tymiankiem.

Przygotowanie:
  1. Frytki: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, posypać solą, pieprzem posiekanym tymiankiem i granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, wymieszać.
  2. Ciastka zmielić z migdałami w blenderze. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie z rozgniecionym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika razem z frytkami, piec 40 minut, w 90 stopniach.
  3. Podzielić na porcje, zapakować do lunch boox z kilkoma owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger