Jak często zdarza się Wam wyjść do pracy wypijając jedynie kawę? Jak często w ciągu dnia sięgacie po fastfoodowe jedzenie, bo tylko takie macie pod ręką? Najczęstszym wytłumaczeniem jest brak czasu i/lub brak zdolności kulinarnych. Tym czasem, sięgając po świeże produkty Marwit możecie w krótkim czasie przygotować pełnowartościowy, zdrowy lunch, pełen aromatów i smaków, który nie tylko zahamuje napady głodu i zapobiegnie wkładaniu sobie do ust śmieciowego jedzenia niewiadomego pochodzenia, to jeszcze dostarczy Wam dużą dawkę energii, witamin i składników odżywczych na dalszą część dnia.
Dzisiejsza propozycja to lunch w stylu azjatyckim inspirowany kuchnią tajską i japońską, które to świeżymi produktami stoją :)
Sałata raz, dwa, trzy, świeży sok ananasowy Marwit i superfood (wodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch gotowy. Wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć tofu lub pieczarek (polecam portobello).
Jednak podając ją z kaszą gryczaną (zamiast pieczywa) ugotowaną w soku jabłkowym z marwitkami dostarczymy naszemu organizmowi dużą porcję zdrowego błonnika, witamin i soli mineralnych. Sama kasza będzie nie do poznania i będzie smakować jak nigdy dotąd. Można ją jeść na ciepło i zimno.
Smacznie polecamy :)
Dresing z wodorostami
Dzisiejsza propozycja to lunch w stylu azjatyckim inspirowany kuchnią tajską i japońską, które to świeżymi produktami stoją :)
Sałata raz, dwa, trzy, świeży sok ananasowy Marwit i superfood (wodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch gotowy. Wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć tofu lub pieczarek (polecam portobello).
Jednak podając ją z kaszą gryczaną (zamiast pieczywa) ugotowaną w soku jabłkowym z marwitkami dostarczymy naszemu organizmowi dużą porcję zdrowego błonnika, witamin i soli mineralnych. Sama kasza będzie nie do poznania i będzie smakować jak nigdy dotąd. Można ją jeść na ciepło i zimno.
Smacznie polecamy :)
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4
Składniki:
Kasza jabłkowo-bazyliowa
- 500 ml świeżego soku jabłkowego Marwit,
- 250 ml kaszy gryczanej palonej,
- 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych w kostkę lub kulki,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- garść listków bazylii.
Sałatka z wodorostami
- opakowanie sałaty raz, dwa, trzy Marwit,
- 1/3 szklanki suszonych wakame,
- 100 ml świeżego sok ananasowego Marwit,
- 50 ml oliwy,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1/2-1 chili,
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- 1 łyżka prażonego sezamu,
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu,
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka sosu rybnego,
- sok z cytryny i sól do smaku.
Kurczak po tajsku
- pierś z kurczaka (podwójna),
- 2 ząbki czosnku,
- łodyga trawy cytrynowej,
- 50 ml oliwy,
- płatki chili (opcjonalnie).
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- łyżeczka sezamu (opcjonalnie do posypania).
Dresing z wodorostami
Przygotowanie:
Kasza jabłkowo-bazyliowa
- W rondlu rozgrzać masło, wsypać kaszę gryczaną, trawę cytrynową lekko zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, dodać do kaszy, smażyć 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Marwitki pokrojone w kostkę (ok. 7x7 mm) lub wycięte kulkownicą dodać do kaszy i smażyć dalej minutę.
- Do kaszy dodać sok jabłkowy i sól, wymieszać, gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem. W trakcie gotowania NIE mieszać, kasza jest gotowa, gdy wchłonie sok i jest miękka.
- Ugotowana kaszę wymieszać z listkami bazylii.
Kurczak po tajsku
- Mięso z kurczaka powinno mieć temperaturę pokojową. Każdy kawałek rozciąć na pół w celu uzyskania czterech cienkich płatów mięsa, pokroić w cienkie paski, wymieszać z przyprawami, odstawić na 5 minut.
- Zaromatyzować oliwę: na patelni rozgrzać oliwę razem z ząbkami czosnku przekrojonymi na pół i zmiażdżoną trawą cytrynową, podgrzewać minutę na średnim ogniu.
- Usunąć czosnek, zwiększyć ogień, smażyć mięso partiami po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypać sezamem i płatkami chili.
Sałatka z wodorostami
- Wodorosty zalać sokiem ananasowym, odstawić na 2 minuty.
- Chili drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, olej sezamowy, sos sojowy i rybny, syrop z agaw oraz prażony sezam, dokładnie wymieszać. Dresing przelać do wodorostów, wymieszać doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie dosolić.
- Przed podaniem sałatę wymieszać z wodorostami.
Wygląda ciekawie i bardzo smakowicie :) Zastąpię tylko kurczaka ciecierzycą i zrobię coś podobnego na lunch do pracy :)
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł, lunch bogaty w białko :)
UsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
Usuńgratuluję
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy :)
Usuń