Jabłka prażone chyba każdy zna, robił... lub przynajmniej jadł w szarlotce, rożkach, ciasteczkach, naleśnikach... innych deserach. Dobrze smakują ale nie najlepiej wyglądają :)
Niewielki dodatek aronii odczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin.
Niewielki dodatek aronii odczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1,5 kg jabłek,
- 200-400 g cukru,
- 1/2 szklanki aronii,
- 1 cytryna,
- 1 pomarańcza,
- 2 kawałki kory cynamonu,
- 4 goździki (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać.
- Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut).
- Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut.
- Ze skórek jabłek można przygotować domowy ocet jabłkowy.
Taki dżem do rogalika, pychota:)
OdpowiedzUsuńto prawda :)
Usuńmniam, jakie pyszne :]
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńz takimi jabłuszkami się jeszcze nie spotkałam. Nie powiem, bardzo atrakcyjne.
OdpowiedzUsuńdzieci zdecydowanie wybierają jabłka w różowym kolorze :)
Usuń