Tajska kuchnia to proste składniki i kreatywność kucharzy. W zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne i zrównoważone. Niezależnie od tego czy są to dania łagodne czy piekielnie ostre w każdym znajdziemy harmonijne połączenie kwaśnego, słodkiego, słonego i ostrego. W praktyce jest to limonka, słodkie mleczko kokosowe, wszechobecny sos rybny (Tajowie nie używają soli do doprawiania potraw) i pikantne chili. Potrawy są serwowane w małych porcjach, stąd w tradycyjnej kuchni tajskiej do jedzenia używa się łyżki i widelca, czasami pałeczek do jedzenia makaronów.
Tajowie mają obsesję na punkcje jedzenia, które jest dość tanie i nie opłaca się go przygotowywać w domu. Od rana do późnych godzin nocnych można je kupić w ulicznych jadłodajniach. Śniadanie można zjeść w drodze do pracy kupując z garkuchni na wózku kawę, zupę, deser ryżowy lub świeżo po porcjowane owoce, wszytko obowiązkowo podane w foliowej torebce.
Bardzo popularne są zupy, które są dobre na każdy dzień i jada się je na śniadanie, obiad, kolację oraz w między czasie :) Są to aromatyczne wywary mięsne, rybne i/lub warzywne, do których można samodzielnie skomponować dodatki (zazwyczaj bezpłatnie), takie jak grzyby, zioła, zieleninę, przyprawy, kiełki fasoli mung, sosy itp.
Tajskie zupki, proste jedzenie ale niezwykle smaczne i o właściwościach leczniczych, z łatwością można wprowadzić do domowego menu. Jeśli nie uda się kupić orientalnych składników, zawsze można je zstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie.
Słowo na dziś: kreatywność! :D
Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com).
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4
Składniki:
- 600-800 g dorsza (filet bez skóry),
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych),
- 4 cm korzenia galangalu lub imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 listki limonki kaffir,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 1-2 kłącza trawy cytrynowej,
- mały zestaw przypraw do gotowania zupy Pho (czarny kardamon 2 szt, 5 gwiazdek anyżu, 2 kawałki kory cassi lub cynamonu),
- 2 l wody,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru,
- tajski sos rybny i sok z limonki do smaku,
- 2 łyki oleju roślinnego do smażenia.
- makaron ryżowy,
- pęczek kolendry,
- pęczek dymki,
- 100 g surowych grzybków enoki lub małych pieczarek,
- dorsz z zupy,
- ugotowane grzyby shitake pokrojone w cienkie paski,
- tajski sos chili (tu przepis),
- Świeże shitake oczyścić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie na 20 minut.
- W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, trawę cytrynową (tylko grubszą część) i czosnek. Dodać starty imbir, cassię lub cynamon, gwiazdki anyżu, rozgnieciony kardamon, liście limonki i papryczki chili przecięte wzdłuż. Dusić 2-3 minuty mieszając.
- Do rondla dodać dorsza pokrojonego w kawałki po ok. 5 cm, całe shitake (jeśli były moczone razem z wodą, bez osadu zebranego na dnie), sos sojowy, 2 łyżki sosu rybnego, syrop z agawy i marchew w plasterkach.
- Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszać!
- W między czasie ugotować makaron wg. instrukcji na opakowaniu, enoki i/lub pieczarki przepłukać na sicie, pieczarki pokroić w cienkie plasterki, przygotować sos tajski (przepis).
- Gorący wywar przecedzić przez sito, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki, większe shitake pokroić w paseczki mniejsze zostawić w całości.
- Do miseczek nałożyć ugotowany makaron, kawałki dorsza, plasterki shitake i po kilka plasterków marchewki, zalać wywarem, podawać z kolendrą, posiekaną dymką, surowymi grzybami i koniecznie z sosem tajskim.
Tajski sos chili
Enoki
Zestaw przypraw do zupy Pho
Suszone krewetki - rewelacyjna przyprawa
Śniadanie w Chiang Mai
Śniadanie w Chiang Mai
Kuchnia tajska
Tom yum goong, ostro-kwaśna zupa z krewetkami
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Z wielką chęcią bym tego spróbowała :D
OdpowiedzUsuńhttp://healthy-dreams.blogspot.com/
Polecam :)
UsuńO jak ja lubię wszelkie zupy azjatyckie, Twoja po prostu musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, lubię wszystkie :) a najbardziej te z dodatkiem ryb lub owoców morza.
Usuń