2/06/2015

Azjatycki rosół na dorszu


Tajska kuchnia to proste składniki i kreatywność kucharzy. W zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne i zrównoważone. Niezależnie od tego czy są to dania łagodne czy piekielnie ostre w każdym znajdziemy harmonijne połączenie kwaśnego, słodkiego, słonego i ostrego. W praktyce jest to limonka, słodkie mleczko kokosowe, wszechobecny sos rybny (Tajowie nie używają soli do doprawiania potraw) i pikantne chili. Potrawy są serwowane w małych porcjach, stąd w tradycyjnej kuchni tajskiej do jedzenia używa się łyżki i widelca, czasami pałeczek do jedzenia makaronów.
Tajowie mają obsesję na punkcje jedzenia, które jest dość tanie i nie opłaca się go przygotowywać w domu. Od rana do późnych godzin nocnych można je kupić w ulicznych jadłodajniach. Śniadanie można zjeść w drodze do pracy kupując z garkuchni na wózku kawę, zupę, deser ryżowy lub świeżo po porcjowane owoce, wszytko obowiązkowo podane w foliowej torebce.

Bardzo popularne są zupy, które są dobre na każdy dzień i jada się je na śniadanie, obiad, kolację oraz w między czasie :) Są to aromatyczne wywary mięsne, rybne i/lub warzywne, do których można samodzielnie skomponować dodatki (zazwyczaj bezpłatnie), takie jak grzyby, zioła, zieleninę, przyprawy, kiełki fasoli mung, sosy itp.
Tajskie zupki, proste jedzenie ale niezwykle smaczne i o właściwościach leczniczych, z łatwością można wprowadzić do domowego menu. Jeśli nie uda się kupić orientalnych składników, zawsze można je zstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie. 

Słowo na dziś: kreatywność! :D 

Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com).































Czas przygotowania: 1 godzina

Porcje: 4


Składniki:

  • 600-800 g dorsza (filet bez skóry),
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych),
  • 4 cm korzenia galangalu lub imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 listki limonki kaffir,
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • 1-2 kłącza trawy cytrynowej,
  • mały zestaw przypraw do gotowania zupy Pho (czarny kardamon 2 szt, 5 gwiazdek anyżu, 2 kawałki kory cassi lub cynamonu),
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru,
  • tajski sos rybny i sok z limonki do smaku,
  • 2 łyki oleju roślinnego do smażenia.
Do podania:
  • makaron ryżowy,
  • pęczek kolendry,
  • pęczek dymki,
  • 100 g surowych grzybków enoki lub małych pieczarek,
  • dorsz z zupy,
  • ugotowane grzyby shitake pokrojone w cienkie paski,
  • tajski sos chili (tu przepis),

Przygotowanie:
  1. Świeże shitake oczyścić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie na 20 minut. 
  2. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, trawę cytrynową (tylko grubszą część) i czosnek. Dodać starty imbir, cassię lub cynamon, gwiazdki anyżu, rozgnieciony kardamon, liście limonki i papryczki chili przecięte wzdłuż. Dusić 2-3 minuty mieszając.  
  3. Do rondla dodać dorsza pokrojonego w kawałki po ok. 5 cm, całe shitake (jeśli były moczone razem z wodą, bez osadu zebranego na dnie), sos sojowy, 2 łyżki sosu rybnego, syrop z agawy i marchew w plasterkach.
  4. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszać! 
  5. W między czasie ugotować makaron wg. instrukcji na opakowaniu, enoki i/lub pieczarki przepłukać na sicie, pieczarki pokroić w cienkie plasterki, przygotować sos tajski (przepis).
  6. Gorący wywar przecedzić przez sito, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki, większe shitake pokroić w paseczki mniejsze zostawić w całości.
  7. Do miseczek nałożyć ugotowany makaron, kawałki dorsza, plasterki shitake i po kilka plasterków marchewki, zalać wywarem, podawać z kolendrą, posiekaną dymką, surowymi grzybami i koniecznie z sosem tajskim. 
Podchodząc do zupy kreatynie możecie też użyć innych dodatków, mogą to być ulubione zioła, przyprawy, owoce morza, warzywa, tofu itp.   





Tajski sos chili

Enoki

 Zestaw przypraw do zupy Pho

Suszone krewetki - rewelacyjna przyprawa

Śniadanie w Chiang Mai

Śniadanie w Chiang Mai

Kuchnia tajska

Tom yum goong, ostro-kwaśna zupa z krewetkami

5 komentarzy:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielką chęcią bym tego spróbowała :D
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak ja lubię wszelkie zupy azjatyckie, Twoja po prostu musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, lubię wszystkie :) a najbardziej te z dodatkiem ryb lub owoców morza.

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger