Owoce morza i kokosy
to produkty ogólnie dostępne w Tajlandii, stąd też połączenie bardzo popularne i
lubiane. Z dodatkiem aromatycznych ziół i pikantnych przypraw dają ciekawe
wrażenia smakowe. Tajskie potrawy z
reguły mają neutralny smak, czasami wręcz mdławy. Można je doprawić wg. własnych upodobań,
dosłodzić, dosolić sosem rybnym, zakwasić sokiem z limonki lub użyć prostego
sosu chili (równie popularnego co sos rybny). Pikantne przyprawy są używane w dużych
ilościach, ponieważ poza walorami smakowymi posiadają właściwości
bakteriobójcze. Po kilku tygodniach
jedzenia dużych ilości chili znacznie wzrosła moja tolerancja pikantnych
potraw, dlatego w przepisie proponuję indywidualne doprawienie sosem chili,
którego podstawą są małe pikantne papryczki czerwone i/lub zielone, sos rybny,
cukier, sok z limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę
cytrynową, liście lub kawałki limonki.
Do przygotowywania
dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół,
przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością
orientalną lub na osiedlach zamieszkiwanych przez Azjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy).
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje:2
Składniki:
- 1 kg muli(polecam te zapakowane z wodą morską),
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (chudego),
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 2 małe papryczki chili,
- 1 pęczek dymki,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 cm korzenia galangalu lub imbiru (w wersji łagodniejszej),
- 3 listki limonki kafir lub 1/3 limonki
- garść bazylii tajskiej (lub listki zwykłej),
- 1 łyżka sosu rybnego,
- sok z jednej limonki,
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru,
- pieprz do smaku,
- łyżka oleju roślinnego.
Sos chili:
- 4 małe papryczki chili,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 limonka,
- 1-2 łyżki sosu rybnego,
- syrop z agawy lub cukier do smaku,
- woda.
Przygotowanie:
- Muszle oczyścić, namoczyć w zimnej wodzie.
- Przygotować sos chili. Drobno posiekany czosnek zalać 1/2 szkl. wody, dodać sos rybny, sok wyciśnięty z limonki i dosłodzić do smaku. Można dodać kilka paseczków skórki z wyciśniętej limonki, sos będzie wówczas bardziej aromatyczny i z lekką goryczką. Jeśli sos jest za mało słony dodać więcej sosu rybnego. Po osiągnięciu odpowiedniej kompozycji smakowej dodać do sosu papryczki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszać, odstawić żeby smaki się połączyły.
- Przygotować sos kokosowy. Drobno posiekać trawę cytrynową, czosnek, galangal i papryczki. Cebulę dymkę (tylko grubsza część) i bazylię pokroić na mniejsze kawałki.
- W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej, wysmażyć trawę cytrynową i galangal, zmniejszyć ogień, dodać czosnek i chli, liście kafiru, chwile smażyć.
- Przyprawy zalać mleczkiem kokosowym, doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki (też można dodać kila pasków skórki) i sokiem z agawy lub cukrem, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, rozcieńczyć wodą.
- Muszle włożyć do wrzącej wody, gotować 1-2 minuty aż się otworzą. Otwarte muszle przełożyć łyżką cedzakową do sosu kokosowego, posypać dymką i bazylią, gotować minutę.
- Przełożyć na talerze, polać sosem kokosowym. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz sosem chili w ilości wg. uznania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz