poniedziałek, 19 stycznia 2015

Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili

Owoce morza i kokosy to produkty ogólnie dostępne w Tajlandii, stąd też połączenie bardzo popularne i lubiane. Z dodatkiem aromatycznych ziół i pikantnych przypraw dają ciekawe wrażenia smakowe. Tajskie potrawy z reguły mają neutralny smak, czasami wręcz mdławy. Można je doprawić wg. własnych upodobań, dosłodzić, dosolić sosem rybnym, zakwasić sokiem z limonki lub użyć prostego sosu chili (równie popularnego co sos rybny). Pikantne przyprawy są używane w dużych ilościach, ponieważ poza walorami smakowymi posiadają właściwości bakteriobójcze. Po kilku tygodniach jedzenia dużych ilości chili znacznie wzrosła moja tolerancja pikantnych potraw, dlatego w przepisie proponuję indywidualne doprawienie sosem chili, którego podstawą są małe pikantne papryczki czerwone i/lub zielone, sos rybny, cukier, sok z limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki.

Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub na osiedlach zamieszkiwanych przez Azjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy).    




Czas przygotowania: 15 minut
Porcje:2


Składniki:
  • 1 kg muli(polecam te zapakowane z wodą morską),
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (chudego),
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 2 małe papryczki chili,
  • 1 pęczek dymki,
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 3 cm korzenia galangalu lub imbiru (w wersji łagodniejszej),
  • 3 listki limonki kafir lub 1/3 limonki
  • garść bazylii tajskiej (lub listki zwykłej),
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • sok z jednej limonki,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru,
  • pieprz do smaku,
  • łyżka oleju roślinnego.


Sos chili:
  • 4 małe papryczki chili,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 limonka,
  • 1-2 łyżki sosu rybnego,
  • syrop z agawy lub cukier do smaku,
  • woda.  






Przygotowanie:
  1. Muszle oczyścić, namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Przygotować sos chili. Drobno posiekany czosnek zalać 1/2 szkl. wody, dodać sos rybny, sok wyciśnięty z limonki i dosłodzić do smaku. Można dodać kilka paseczków skórki z wyciśniętej limonki, sos będzie wówczas bardziej aromatyczny i z lekką goryczką. Jeśli sos jest za mało słony dodać więcej sosu rybnego. Po osiągnięciu odpowiedniej kompozycji smakowej dodać do sosu papryczki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszać, odstawić żeby smaki się połączyły.
  3. Przygotować sos kokosowy. Drobno posiekać trawę cytrynową, czosnek, galangal i papryczki. Cebulę dymkę (tylko grubsza część) i bazylię pokroić na mniejsze kawałki.
  4. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej, wysmażyć trawę cytrynową i galangal, zmniejszyć ogień, dodać czosnek i chli, liście kafiru, chwile smażyć.
  5. Przyprawy zalać mleczkiem kokosowym, doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki (też można dodać kila pasków skórki) i sokiem z agawy lub cukrem, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, rozcieńczyć wodą.  
  6. Muszle włożyć do wrzącej wody, gotować 1-2 minuty aż się otworzą. Otwarte muszle przełożyć łyżką cedzakową do sosu kokosowego, posypać dymką i bazylią, gotować minutę.
  7. Przełożyć na talerze, polać sosem kokosowym. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz sosem chili w ilości wg. uznania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz