Włoski klasyk w odchudzonej wersji jogurtowej, podany z kumkwatem karmelizowanym z likierem kokosowym na bazie rumu (Malibu).
Można go podać także z różnymi sosami, np. z sosem kumkwatowym. Wystarczy do owoców dodać więcej płynu i gotować do czasu uzyskania gęstego sosu.
Kumkwat to ciekawy cytrus o jadalnej, słodkiej skórce z nutą goryczki i kwaskowatym miąższu. Przypomina mini pomarańczę. Owoce wystarczy sparzyć wrzątkiem żeby zmniejszyć intensywność goryczki.
Czas przygotowania: 12 minut + chłodzenie
Porcje: 3
Składniki:
Panna Cotta
- 300 ml gęstego jogurtu,
- 50 ml śmietany 22%,
- 13 g żelatyny lub 8 płatków,
- laska wanilii,
- syrop z agawy lub cukier do smaku.
Karmelizowane kumkwaty
- 4 kumkwaty,
- 2 łyżki syropu z agawy lub cukru,
- 4 łyżki Malibu,
- 4 łyżki wody.
Przygotowanie:
Karmelizowany kumkwat
- Owoce umyć i sparzyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- W rondlu zagotować wodę i Malibu z dodatkiem syropu z agawy lub cukru. Dodać pokrojone owoce, gotować na małym ogniu aż płyn odparuje a owoce staną się szkliste (5-7 minut).
Jogurtowa Panna Cotta
- Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Wanilię przekroić wzdłuż, zeskrobać nożem nasiona i włożyć je razem ze skórką do śmietany, dodać syrop z agawy (lub cukier). Zagotować, gotować na małym ogniu 2-3 minuty.
- Zdjąć z ognia, usunąć skórkę wanilii, dodać odciśniętą żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści.
- Przelać przez sito do foremek, odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać z karmelizowanym kumkwatem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz