Zimowa sałatka w żywych kolorach. Bardzo udane połączenie słodkich buraczków, słonego sera, pikantnych gruszek i aksamitnej oliwy.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 150 g mini mozzarelli,
- 1 duża gruszka,
- 2 papryczki chili,
- oliwa Monini Classico Extra Vergine,
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- szczypta kurkumy,
- listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania.
Pesto:
Przygotowanie:
- 4 małe buraki,
- 4 łyżki oliwy Monini Classico Extra Vergine,
- 4 łyżki kremowego sera koziego,
- 4 łyżki prażonych płatków migdałów,
- 1-2 łyżka syropu z agawy,
- 1-2 łyżka octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.
- Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować z winem, octem winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje.
- Buraczki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować razem z pozostałymi składnikami pesto, doprawić do smaku.
- Na talerzu położyć porcję pesto z buraczków, kilka plastrów karmelizowanej gruszki i mozzarellę. Przybrać listkami tajskiej bazylii, czerwonym pieprzem i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz