Zima to znakomity czas na robienie przetworów z cytrusów, na które sezon w pełni, a przez to wysoka jakość owoców i atrakcyjna cena. Do moich ulubionych należy pomarańcza z imbirem i marynowanym czerwonym pieprzem. Słodycz pomarańczy przełamana dodatkiem soku z cytryny, rozgrzewający imbir i pieprz, a na końcu lekko wyczuwalna goryczka. Znakomity dodatek do gorących grzanek lub bułeczek na śniadanie, nadzienie do wypieków lub dodatek do herbaty podanej do łóżka w walentynkowy poranek ;).
Konfiturę można przygotować z dodatkiem pektyny jabłkowej, ograniczając czas przygotowań do godziny, lub wysmażyć ją do odpowiedniej konsystencji, co trwa ok. 30 minut jednego dnia + 1,5 godziny następnego dnia. W obydwu przypadkach otrzymamy ciekawy produkt, choć dłuższe smażenie daje bogatszy smak i aromat.
Czas przygotowania: uzależniony od wybranej metody smażenia
Składniki:
- 2 kg pomarańczy,
- 400 g cukru,
- 500 ml wody,
- 1 cytryna,
- 10 cm korzenia imbiru,
- 3 łyżeczki czerwonego pieprzu marynowanego,
- ewentualnie pektyna jabłkowa lub inny środek żelujący.
Przygotowanie:
- Zagotować syrop z wody i cukru.
- Pomarańcze wyszorować i sparzyć, z połowy cienko zetrzeć skórkę (tylko pomarańczowa część bez albedo). Pomarańcze dokładnie obrać, posiekać w drobną kostkę, włożyć do syropu, dodać otartą skórkę i imbir starty na tarce. Pieprz odsączyć na sitku i z grubsza posiekać, dodać do pomarańczy.
- Dalej wybrać krótszą lub dłuższą metodę przygotowania.
I. Krótsze przygotowanie ze środkiem żelującym,
- czas przygotowania godzina.
- Konfiturę dusić pod przykryciem, po 40 minutach dodać sok z cytryny i dalej gotować 10 minut bez przykrycia.
- Przed końcem gotowania dodać środek żelujący i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia lub pasteryzować na mokro przez 10 minut.
II. Dłuższe przygotowanie, bez środka żelującego,
- czas przygotowania 30 minut + 1,5 godziny.
- Konfiturę dusić pod przykryciem przez 30 minut, ostawić na noc.
- Następnego dnia gotować bez przykrycia przez ok. 1,5 godz.
- Przed końcem gotowania dodać sok wyciśnięty z cytryny, dalej gotować przez 10 minut lub do czasu uzyskania oczekiwanej konsystencji.
- Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia lub pasteryzować na mokro przez 10 minut.
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Wypróbujcie koniecznie. Dziekuje za zaproszenie, nazwa intrygująca :)
UsuńZrobiłam!!! Jak to pachnie!!! <3
OdpowiedzUsuńMagda mamy nadzieję, że smak rówńież przypadł Ci do gustu ;)
UsuńOj przypadł! Na chałce z masłem- mistrz! :-)
UsuńZ chałką na maśle lub oleju kokosowym to nasze ulubione połączenie 😉
Usuń