poniedziałek, 15 grudnia 2014

Muffiny cassis z różanym pudrem

Muffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).
Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). 
W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) 
Przepis na przygotowanie różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie na Batator - świąteczny tort (przepis).





Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 12

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000,
  • 80 g cukru,
  • 1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 
  • 120 ml oliwy,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,


Przygotowanie:
  1. Porzeczki odsączyć na sicie.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  3. Wymieszać mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny).
  4. Wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól).
  5. Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.).
  6. Piec 18 minut.








zBLOGowani.pl
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Świąteczne słodkości!

1 komentarz: