11/18/2014

Jeleń w sosie czekoladowy cassis


Mięso z jelenia to bogate źródło chudego białka. Cechuje go bardziej czerwony kolor i mniejsza zawartość cholesterolu.
Walory smakowe również przemawiają za tym, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego menu, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach.

Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. 
Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był przygotowany likier. Jeśli nie zrobiliście sobie zapasu własnego likieru porzeczkowego możecie użyć tego ze sklepu, a macerowane porzeczki zastąpić mrożonymi, zwiększając ilość użytego likieru o dodatkowe 50 ml.  




Czas przygotowania: 15 minut + 90 minut duszenie
Porcje: 4

Składniki:
  • 600 g udźca jelenia,
  • 10 małych cebulek (lub jedna duża),
  • 1 marchewka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml cassisa (najlepiej domowego),
  • 3 łyżki porzeczek macerowanych 
  • w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego,
  • 4 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czerwony pieprz do przybrania.

Przygotowanie:
  1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grube kawałki.
  2. Ziarna pieprzu i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu.  
  3. Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę.
  4. Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  5. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie gotowania doprawić solą i pieprzem.
  6. Sos przelać przez sito do drugiego rondla, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Na talerzach rozprowadzić po kilka łyżek sosu, na sos wyłożyć kawałki jelenia, przybrać czerwonym pieprzem, kilkoma porzeczkami nasączonymi alkoholem (dla nieletnich bez tego dodatku). 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger