Mięso z jelenia to bogate źródło chudego białka. Cechuje go bardziej czerwony kolor i mniejsza zawartość cholesterolu.
Walory smakowe również przemawiają za tym, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego menu, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach.
Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru.
Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był przygotowany likier. Jeśli nie zrobiliście sobie zapasu własnego likieru porzeczkowego możecie użyć tego ze sklepu, a macerowane porzeczki zastąpić mrożonymi, zwiększając ilość użytego likieru o dodatkowe 50 ml.
Czas przygotowania: 15 minut + 90 minut duszenie
Porcje: 4
Składniki:
- 600 g udźca jelenia,
- 10 małych cebulek (lub jedna duża),
- 1 marchewka,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 100 ml cassisa (najlepiej domowego),
- 3 łyżki porzeczek macerowanych
- w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)
- 2 łyżki tłuszczu gęsiego,
- 4 ziaren ziela angielskiego,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego,
- sól i pieprz do smaku,
- czerwony pieprz do przybrania.
Przygotowanie:
- Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grube kawałki.
- Ziarna pieprzu i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu.
- Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę.
- Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
- Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie gotowania doprawić solą i pieprzem.
- Sos przelać przez sito do drugiego rondla, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzach rozprowadzić po kilka łyżek sosu, na sos wyłożyć kawałki jelenia, przybrać czerwonym pieprzem, kilkoma porzeczkami nasączonymi alkoholem (dla nieletnich bez tego dodatku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz