Ciasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;)
Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio, co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta.
Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio, co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta.
Porcja: 2 makowce
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
- 500 g mąki
- 230 g mleka (1 szkl.)
- 40 g cukru brązowego (4 łyżki)
- 35 g oleju (3 łyżki)
- 20 g drożdży świeżych
- 20 g masła (1 łyżka)
- 1 jajko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 ml masy makowej z bakaliami Helio
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru brązowego drobnego
- 1 jajko i łyżka mleka
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne, dodaj letnie mleko, sól, jajko, mąkę, stopione i przestudzone masło, olej, wyrób ciasto.
- Przełóż do miski, nakryj folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ponownie wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozpuść masło, jajko rozmąć z łyżką mleka.
- Ciasto podziel na dwie porcje, jedną zostaw w misce przykrytej folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.
- Ciasto zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia co 1 cm nie przecinając rulonu do końca, odcięte końcówki włożyć do środka.
- Uformuj ciasto: co dwa krążki wywiń jeden do góry, dwa zostaw na papierze itd. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, żeby lekko wyrosło.
- Posmaruj jajkiem z mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut (ciasto powinno się zrumienić).
- W między czasie przygotuj drugie ciasto.
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże, miękkie masło, cukier, sól, miksuj 2 min/37'C/obr. 1.
- Dodaj mąkę, jajko i olej, zmiksuj 20s./obr.6, następnie wyrabiaj 2 min/.
- Przełóż do miski, nakryj folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ponownie wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozpuść masło, jajko rozmąć z łyżką mleka.
- Ciasto podziel na dwie porcje, jedną zostaw w misce przykrytej folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.
- Ciasto zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia co 1 cm nie przecinając rulonu do końca, odcięte końcówki włożyć do środka.
- Uformuj ciasto: co dwa krążki wywiń jeden do góry, dwa zostaw na papierze itd. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, żeby lekko wyrosło.
- Posmaruj jajkiem z mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut (ciasto powinno się zrumienić).
- W między czasie przygotuj drugie ciasto.
Super mięciusie ciasto. Pycha :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało :)
Usuń