3/23/2016

Pleciony makowiec

Ciasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;)
Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio, co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta.

Porcja: 2 makowce
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:
  • 500 g mąki 
  • 230 g mleka (1 szkl.) 
  • 40 g cukru brązowego (4 łyżki) 
  • 35 g oleju (3 łyżki) 
  • 20 g drożdży świeżych 
  • 20 g masła (1 łyżka) 
  • jajko 
  • szczypta soli 
Dodatkowo: 
  • 200 ml masy makowej z bakaliami Helio 
  • łyżki masła 
  • łyżki cukru brązowego drobnego 
  • 1 jajko i łyżka mleka 



Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne, dodaj letnie mleko, sól, jajko, mąkę, stopione i przestudzone masło, olej, wyrób ciasto. 
  2. Przełóż do miski, nakryj folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  3. Ponownie wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozpuść masło, jajko rozmąć z łyżką mleka. 
  4. Ciasto podziel na dwie porcje, jedną zostaw w misce przykrytej folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej. 
  5. Ciasto zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia co 1 cm nie przecinając rulonu do końca, odcięte końcówki włożyć do środka.   
  6. Uformuj ciasto: co dwa krążki wywiń jeden do góry, dwa zostaw na papierze itd. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, żeby lekko wyrosło. 
  7. Posmaruj jajkiem z mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut (ciasto powinno się zrumienić).
  8. W między czasie przygotuj drugie ciasto.


Wersja na thermomix

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże, miękkie masło, cukier, sól, miksuj 2 min/37'C/obr. 1.
  2. Dodaj mąkę, jajko i olej, zmiksuj 20s./obr.6, następnie wyrabiaj 2 min/Interwał.
  3. Przełóż do miski, nakryj folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  4. Ponownie wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozpuść masło, jajko rozmąć z łyżką mleka. 
  5. Ciasto podziel na dwie porcje, jedną zostaw w misce przykrytej folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej. 
  6. Ciasto zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia co 1 cm nie przecinając rulonu do końca, odcięte końcówki włożyć do środka.   
  7. Uformuj ciasto: co dwa krążki wywiń jeden do góry, dwa zostaw na papierze itd. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, żeby lekko wyrosło. 
  8. Posmaruj jajkiem z mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut (ciasto powinno się zrumienić).
  9. W między czasie przygotuj drugie ciasto.


2 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger