Zielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Żeby było bardziej wiosennie dodaliśmy kwiatowe akcenty - syrop z kwiatów czarnego bzu i suszone płatki chabrów bławatków, zebrane już latem. Przeciwwagą dla tych słodkości są soczyste truskawki w chrupiącej gorzkiej czekoladzie i chia.
Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta ;)
Jeśli nie pasuje Wam zielony mazurek polecamy różówy :).
Porcje: 1 mazurek
Czas przygotowania:
Składniki:
Ciasto
Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta ;)
Jeśli nie pasuje Wam zielony mazurek polecamy różówy :).
Porcje: 1 mazurek
Czas przygotowania:
Składniki:
Ciasto
- 100 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów100 g schłodzonego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem czekoladowy
- 150 g schłodzonego serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietany 36%50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka herbaty matcha
- 1 łyżeczka agar-agar
Dodatkowo
Truskawki w gorzkiej czekoladzie i chia
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 7 truskawek
- 1 łyżka chia
- 2 łyżki suszonych płatków niebieskich chabrów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Migdałowy spód
- Składniki ciasta zmiksuj mikserem, uformuj kulę, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 1 godz.
- Rozwałkuj ciasto, przełóż do posmarowanej masłem formy, odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem, wstaw do lodówki na 15 minut.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15-18 minut, wystudź w foremce.
- Herbatę matcha wymieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z limonki.
- W małym rondlu zagotuj śmietanę i agar, dodaj połamaną białą czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia czekolady, przestudź.
- Serek mascarpone zmiksuj z herbatą matcha, dodaj białą czekoladę, ubijaj mikserem 2-3 minuty, przełóż na migdałowy spód, odstaw do lodówki.
- Posiekaj gorzką czekoladę, dodaj masło, roztop w kąpieli wodnej, przestudź.
- Umyte, osuszone i schłodzone truskawki zanurz w gorzkiej czekoladzie, czubek posyp nasionami chia, połóż na pergamin do zastygnięcia czekolady.
- Mazurek posyp płatkami chabrów bławatków, na wierzchu połóż truskawki.
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
Migdałowy spód
- Składniki ciasta włóż do naczynia miksującego, zmiksuj 20 s./obr. 6., uformuj kulę, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 1 godz.
- Rozwałkuj ciasto, przełóż do posmarowanej masłem formy, odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem, wstaw do lodówki na 15 minut.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15-18 minut, wystudź w foremce.
- Do czystego naczynia miksującego włóż białą czekoladę, rozdrobnij 10 s/obr.8.
- Dodaj śmietanę, agar, podgrzej 3 min/100'C/obr.1., wystudź.
- Herbatę matcha wymieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z limonki.
- Załóż motylek, dodaj serek mascarpone, herbatą matcha, ubijaj 2 min/obr.3.
- Przełóż na migdałowy spód, odstaw do lodówki.
- Posiekaj gorzką czekoladę, dodaj masło, roztop w kąpieli wodnej, przestudź.
- Umyte, osuszone i schłodzone truskawki zanurz w gorzkiej czekoladzie, czubek posyp nasionami chia, połóż na pergamin do zastygnięcia czekolady.
- Mazurek posyp płatkami chabrów bławatków, na wierzchu połóż truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz