6/16/2015

Jadalne kwiaty - chaber bławatek

Chaber bławatek (zwany też wawrem, modrakiem, macoszką) to pospolity chwast, który można znaleźć na polach uprawnych, przy drogach i na ugorach. Charakterystyczne szafirowo niebieskie kwiaty często zdobią łany zbóż. W zależności od odmiany kwiaty mogą być także w kolorze białym, różowym lub czerwonym.

Jako surowiec zielarski wykorzystuje się tylko kwiaty bez kielicha, które zawierają dużo związków chemicznych i soli mineralnych, korzystnie wpływających na nasz organizm. Napar z kwiatów bławatka ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne i żółciopędne. Można go stosować przy różnych schorzeniach nerek a zewnętrznie np. przy zapaleniu spojówek i trudno gojących się ranach.

Sok ze świeżych płatków chabra jest znakomitym naturalnym barwnikiem spożywczy, płatki (świeże i suszone) można wykorzystać do dekoracji potraw. Suszone płatki można kupić w sklepach sprzedających mikro zioła lub w marketach w dekoracyjnych młynkach z solą morską.

Korzystając z weekendowego pobytu na Wzgórzach Dylewskich, terenach czystych ekologicznie, przywiozłam do domu naręcza różnych ziół, w tym chaber bławatek, który już się suszy :) 
Zachęcam do suszenia. 




Suszone kwiaty chabra bławatka - przygotowanie:


  1. Chabry kwitną od maja do września. Prawie jak wszystkie kwiaty jadalne powinno się je zbierać rano w słoneczne dni, ale po wyschnięciu rosy. 
  2. Oberwać płatki, rozsypać na papierze do pieczenia lub papierowym obrusie, suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu. W ten sposób płatki nie zblakną i nie stracą cennych właściwości leczniczych.
  3. Suche płatki przesypać do szczelnego pojemnika, przechowywać w szafce.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger