Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina. Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;) My tartą poczęstowaliśmy naszych zapracowanych sąsiadów, którym przyda się odrobina relaksu :)
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki:
Ciasto
- 160 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 50 g migdałów blanszowanych
- 2 łyżki zimnej wody
- łyżka cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru cytrynowego Delecta
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
- masło do natłuszczenia formy
- 2 łyżki mąki do posypania formy
Nadzienie
- 800 g jabłek
- 40 g brązowego cukru
- 10 g masła
- Przyprawa do szarlotki Delecta
- garść płatków migdałów
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Formę posmaruj masłem i oprósz mąką. Migdały zmiel na proszek w młynku do kawy.
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj robotem, blat posyp mąką, ciasto rozwałkuj, przenieś na wałku do formy, dno ponakłuwaj widelcem, odstaw do lodówki.
- Jabłka obierz, podziel na połówki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny.
- Rozgrzej piekarnik do 190'C.
- Roztop pozostałe masło, cukier wymieszaj z przyprawą do szarlotki. Na ciasto wyłóż jabłka, posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem z przyprawą do szarlotki i płatkami migdałów.
- Piecz 35 minut w 190'C.
Wersja na thermomix
- Migdały rozdrobnij 8 s/obr. 7, dodaj pozostałe składniki ciasta, zmiksuj 20s./obr.4, wymieszaj 10 s//obr. 2.
- Blat posyp mąką, ciasto rozwałkuj, przenieś na wałku do formy, dno ponakłuwaj widelcem, odstaw do lodówki.
- Jabłka obierz, podziel na połówki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny.
- Rozgrzej piekarnik do 190'C.
- Roztop pozostałe masło, cukier wymieszaj z przyprawą do szarlotki. Na ciasto wyłóż jabłka, posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem z przyprawą do szarlotki i płatkami migdałów.
- Piecz 35 minut w 190'C.
To prawda, że zapachy z piekarnika tak działają na domowników - sama też sprawdziłam! :)A ciacho fantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy serdecznie :)
Usuńbardzo lubię takie pachnące domem wypieki :) piękna forma do tarty!
OdpowiedzUsuńRównież za nimi przepadamy, zwłaszcza jak na ich przygotowanie potrzeba kilka minut ;). Forma z Bolesławca sprawdza się również jako patera i taca ;)
OdpowiedzUsuń