Ryż pomidorowy z prażoną czarną gorczycą, która nadaje potrawie lekko orzechowy charakter, chrupiącymi pistacjami i rześką kolendrą :), znakomita samodzielna przekąska lub dodatek do innych potraw.
Padaliśmy go z łososiem z patelni i blanszowaną zieleniną - cykorią włoską (to taka przerośnięta cykoria), którą możecie zastąpić szpinakiem, jarmużem lub burakiem liściastym.
Padaliśmy go z łososiem z patelni i blanszowaną zieleniną - cykorią włoską (to taka przerośnięta cykoria), którą możecie zastąpić szpinakiem, jarmużem lub burakiem liściastym.
Porcje: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
Ryż pomidorowy
- 150 ml ryżu basmati
- 250 ml soku pomidorowego
- 6 pomidorów suszonych z oleju, posiekane
- 1/2 chilli bez pestek, posiekana
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- 2 łyżki listków kolendry
- sól i pieprz
Łosoś
- 2 kawałki łososia
- 2 łyżki oliwy
- kilka gałązek tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 średnia cykoria
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dużym rondlu zagotuj wodę z solą i cukrem, w misce przygotuj zimną wodę z lodem. Cykorię umyj, pokrój na kawałki po 10 cm, włóż do wrzątku, gotuj 2 minuty, przełóż łyżką cedzakową do wody z lodem. Zimną odsącz na sicie.
- Podgrzej sok pomidorowy. W mniejszym rondlu rozpuść masło, wsyp gorczycę, przykryj pokrywką, kiedy gorczyca przestanie strzelać dodaj ryż, chili i pomidory, smaż na małym ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając (aż ryż zacznie się robić biały).
- Zalej ryż gorącym sokiem, posyp solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 12 minut, nie mieszaj!
- Łososia oprósz solą i pieprzem, ząbek czosnku w łupinie rozgnieć i podsmaż na oliwie, dodaj łososia, smaż po 3 minuty z każdej strony. Obok łososia połóż odsączoną cykorię, posyp ją skórką z cytryny i skrop sokiem, smaż na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
- Przed podaniem ryż wymieszaj z kolendrą i posyp pistacjami, cykorię dopraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz