2/09/2015

Som tam - sałatka z zielonej papai

Czasami można znaleźć w sklepie zieloną papaję, czasami to znakomicie :). W Azji zielona papaja jest uważana za warzywo, przygotowuje się z niej znakomitą Som tam - ostrą sałatkę, bardzo popularna w Tajlandii, gdzie w zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem itd. 

Przeczytaj także Jak zjeść papaję.





Czas przygotowania: 10 minut

Porcje: 2



Składniki:

  • Zielona papaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 czerwone chili,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka syropu z agawy, cukru palmowego lub brązowego,
  • 1 łyżka suszonych krewetek (opcjonalnie),
  • garść kiełków fasoli,
  • sok z 1-2 limonek,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie:
  1. Papaję umyć, obrać, usunąć pestki, poszatkować lub pokroić nożem w słupki. Pomidorki pokroić w ćwiartki.
  2. W moździerzu utłuc czosnek, chili, krewetki, cukier i orzeszki (na wyczuwalne kawałki!). Dodać sok z limonki, sos rybny i papaję, lekko ugnieść, wymieszać z pomidorami i kiełkami fasoli, posypać kolendrą.  
  


Migawki z Tajlandii


Suszone krewetki


Fasola wężowa (znana też jako fasolnik chiński)


Cukier palmowy


Owoce tamaryndowca


Sprzedawca/czyni Som tam na nocnym targu w Chiand Mai


Som tam z solonym krabem i suszonymi krewetkami


Targ warzywny Bangkok


1 komentarz:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger