Czasami można znaleźć w sklepie zieloną papaję, czasami to znakomicie :). W Azji zielona papaja jest uważana za warzywo, przygotowuje się z niej znakomitą Som tam - ostrą sałatkę, bardzo popularna w Tajlandii, gdzie w zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem itd.
Przeczytaj także Jak zjeść papaję.
Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 2
Składniki:
Przygotowanie:
Przeczytaj także Jak zjeść papaję.
Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 2
Składniki:
- Zielona papaja,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 czerwone chili,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki orzeszków ziemnych,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżka syropu z agawy, cukru palmowego lub brązowego,
- 1 łyżka suszonych krewetek (opcjonalnie),
- garść kiełków fasoli,
- sok z 1-2 limonek,
- świeża kolendra.
Przygotowanie:
- Papaję umyć, obrać, usunąć pestki, poszatkować lub pokroić nożem w słupki. Pomidorki pokroić w ćwiartki.
- W moździerzu utłuc czosnek, chili, krewetki, cukier i orzeszki (na wyczuwalne kawałki!). Dodać sok z limonki, sos rybny i papaję, lekko ugnieść, wymieszać z pomidorami i kiełkami fasoli, posypać kolendrą.
Migawki z Tajlandii
Suszone krewetki
Fasola wężowa (znana też jako fasolnik chiński)
Cukier palmowy
Owoce tamaryndowca
Sprzedawca/czyni Som tam na nocnym targu w Chiand Mai
Som tam z solonym krabem i suszonymi krewetkami
Targ warzywny Bangkok
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń