Hummus w zielonej odsłonie z awokado, limonką, kolendrą i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, przygotowany na bazie przepisu na gładki hummus (tu przepis). Pyszny jak zawsze :)
Czas przygotowania:
10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie
Składniki:
- 1/2 szklanka suchej ciecierzycy,
- 1/3 szklanka pasty tahini,
- 4 łyżki soku z limonki,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 2 awokado,
- świeża kolendra,
- 1 łyżeczka sody,
- zimna woda,
- sól,
- olej rzepakowy tłoczony na zimno,
- pieprz Cayenne lub ostra papryka,
- limonki do podania.
Przygotowanie:
- Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie w proporcji 1:2. Następnego dnia odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie, przełożyć do rondla i zalać świeżą wodą tak żeby zakrywała ziarna (ok. 3 cm nad ziarnami). Dodać sodę i gotować ok. godzinę. Ugotowane ziarno powinno się bez trudu rozetrzeć między palcami na gładką masę.
- Ugotowane ziarna odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie, włożyć do malaksera (można odłożyć kilka całych ziaren do przybrania). Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, tahinę, sok z limonki i sól. Miksować ok. 3 minuty na gładką masę.
- Żeby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji trzeba do zmiksowanej masy dodać ok. 1/5 szklanki lodowatej wody, dodając ją stopniowo nie przerywając miksowania. Po kolejnych 2 minutach dodać miąższ awokado, miksować na gładką masę.
- Hummus odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Przełożyć na talerz lub do miseczki, polać olejem, posypać pieprzem cayenne i kolendrą. Podawać z cząstkami limonki, ulubionym pieczywem, surowymi lub pieczonymi warzywami.
- Pozostałą część przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz