sobota, 24 stycznia 2015

Jak zrobić gładki hummus


Jak się okazuje jest prosta metoda na zrobienie gładkiego hummusu, wystarczy zastosować tajemniczy składnik. Znały go już nasze babcie i używały do gotowania warzyw strączkowych i przy robieniu pasty fasolowej. Wystarczy ciecierzycę ugotować z dodatkiem sody (niektórzy dodają ją także do moczenia), by znacznie skrócić czas przygotowań, a do miksowania dodać mocno schłodzony sok z cytryny lub wodę. 

Humus jedzą żydzi, muzułmanie, chrześcijanie i inni :). Podstawowa wersja to gotowana cieciorka, pasta sezamowa tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i woda. W zależności od regionu mogą zmieniać się dodatki lub proporcje użytych składników, a że można go jeść na śniadanie, obiad i kolację warto wypracować własną metodę przygotowywania tej niezwykłej pasty w wersji "bez konserwantów". Ja często podaję hummus z dodatkiem oleju z awokado lub oleju w którym były marynowane suszone pomidory.
Najbardziej popularne dodatki to oliwa z oliwek, kumin, zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...).

Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce. 




Czas przygotowania:
10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie


Składniki:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 1 szklanka pasty tahini,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sody,
  • zimna woda,
  • sól,
  • oliwa z oliwek lub olej z awokado,
  • pieprz Cayenne,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:
  1. Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie w proporcji 1:2. Następnego dnia odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie, przełożyć do rondla i zalać świeżą wodą tak żeby zakrywała ziarna (ok. 3 cm nad ziarnami). Dodać sodę i gotować ok. godzinę. Ugotowane ziarno powinno się bez trudu rozetrzeć między palcami na gładką masę.
  2. Ugotowane ziarna odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie, włożyć do malaksera (można odłożyć kilka całych ziaren do przybrania). Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, tahinę, sok z cytryny i sól. Miksować ok. 3 minuty na gładką masę.  
  3. Żeby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji trzeba do zmiksowanej masy dodać 1/4-1/3 szklanki lodowatej wody, dodając ją stopniowo nie przerywając miksowania. Po kolejnych 3 minutach miksowania pasta stanie się jaśniejsza i bardzo gładka.
  4. Hummus odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
  5. Przełożyć na talerz lub do miseczki, polać oliwą, posypać pieprzem cayenne i pietruszką. Podawać z ulubionym pieczywem, surowymi lub pieczonymi warzywami.
  6. Pozostałą część przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce do 5 dni.      



2 komentarze: