Ekspresowe i proste, domowe pączki z serkiem homogenizowanym, nadziewane konfiturą lub ulubionym kremem. Przypominają popularne oponki. W moim domu zawsze przygotowywane z dodatkiem mocnych domowych nalewek.
Używając naturalnie aromatyzowanego cukru pudru dodatkowo można im nadać nuty wanilii, róży (przepis), pomarańczy, lawendy itd. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy pomocy strzykawki, największej jaką można kupić w aptece. Tym razem użyłam konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis).
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 20
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego),
- 2 szklanki mąki,
- 50 ml nalewki, likieru lub wódki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie,
- 4 jaja,
- 2-3 łyżki cukru z naturalną wanilią (jeśli użyjecie serka waniliowego wystarczą 2 łyżki),
- słoiczek konfitury do nadzienia,
- cukier puder do posypania (ja użyłam różanego),
- ok. 1 l oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- Jaja utrzeć z cukrem i serkiem. Do gładkiej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i alkohol, dokładnie wymieszać.
- W głębokim rondlu rozgrzać olej. Usmażyć jeden pączek na próbę. Przy zbyt wysokiej temperaturze oleju pączki szybko się zrumienią ale mogą być surowe w środku, przy zbyt niskiej ciasto nasiąknie olejem.
- Ciasto nakładać na olej przy pomocy dwóch łyżek lub kulkownicy do lodów, smażyć z obydwu stron. Usmażone pączki wykładać na papierowe ręczniki, jeszcze ciepłe szprycować konfiturą lub kremem, posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Bardzo ciekawie to zostało opisane.
OdpowiedzUsuń