Limoncello - sycylijski specjał, symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych.
Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni, wg. tego przepisu, zdążycie akurat na zakończenie karnawału ;)
Moje limoncello już pracuje.
Jeśli ktoś się bardzo śpieszy może czas przygotowań skrócić nawet do 14 dni (7 dni moczenie skórek, dodać syrop cukrowy, wymieszać, przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na 7 dni).
Podane proporcje składników to przepis klasyczny. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć (+/-) 500 g, wedle własnych upodobań.
Najlepiej smakuje mocno schłodzone podane w zmrożonych kieliszkach.
Składniki:
- 500 ml spirytusu 95%,
- 500 ml wody,
- 500 g cukru,
- 6-8 cytryn.
- Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce.
- Skórki włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć.
- Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem.
- Zlać spirytus,skórki wyrzucić, wodę zagotować z cukrem, wystudzić.
- Zimny syrop cukrowy połączyć ze spirytusem, odstawić na 2 tygodnie.
- Po dwóch tygodniach przefiltrować płyn, rozlać do butelek, odstawić na kolejny tydzień.
- Podawać mocno schłodzony.
- Z pozostałych cytryn można wycisnąć sok i zamrozić w pojemniku na lód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz