Persymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach.
Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni.
Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu i fosforu warto wprowadzić je do domowego menu.
Tarta Limoncello to znakomite połączenie kwaskowatej i aromatycznej cytryny z żywo pomarańczową persymoną.
Czas przygotowania: 1 godz. 50 minut
Porcje: 12
Składniki:
Ciasto:
Przygotowanie:
Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni.
Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu i fosforu warto wprowadzić je do domowego menu.
Tarta Limoncello to znakomite połączenie kwaskowatej i aromatycznej cytryny z żywo pomarańczową persymoną.
Czas przygotowania: 1 godz. 50 minut
Porcje: 12
Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej,
- 75 g schłodzonego masła w kawałkach,
- 30 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- Skórka otarta z ½ cytryny,
- oliwa do posmarowania formy.
Masa limoncello:
- 50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),
- 30 g cukru pudru trzcinowego,
- 3 jaja,
- 1/3 szkl. śmietany 30%,
- 3 łyżki serka mascarpone,
- Sok i skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 łyżki masła.
- 1-2 owoce parsymony
Przygotowanie:
- Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia (+5 min) i temperaturę (+10 stopni).
- Przygotować masę. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.
- Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut.
SUPER TAKIE CIACHO TO NA PEWNO EKSPLOZJA SMAKÓW ...POLECAM CIASTO Z MALINAMI I MASCARPONE POD BEZA ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/malinowy-chrusniak.html
Ciacho super i domowe limoncello też super ;), dziękuję za ciasto z malinami
UsuńŚwietnie wygląda to ciacho, tak optymistycznie :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda, zwłaszcza zimą :)
UsuńNiedawno próbowaliśmy kaki i bardzo nam zasmakowało, ta tarta więc też na pewno by nam przypadła do gustu :)
OdpowiedzUsuńSezon na cytrusy zachęca do sięgania po egzotykę :)
Usuń