Z mojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko - pasternak (można wykopywać po przymrozkach).
Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw. Polecam tą warzywną kombinację. Do zagęszczenia zupy użyłam siemienia lnianego, które można zastąpić jednym ziemniakiem.
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 1 średni seler,
- 4 bulwy topinamburu,
- 2 pasternaki (lub pietruszki),
- 1 czerwona cebula,
- 1 l bulionu,
- 100 g serka koziego kremowego,
- 4 łyżki orzechów nerkowca,
- 4 łyżki gęstego jogurtu,
- ½ chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka mielonej czarnuszki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki mielonej kozieradki,
- 2 łyżki oliwy,
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, obrać, rozdrobnić w malakserze.
- W rondku na zupę rozgrzać oliwę, wsypać kurkumę, kumin i czarnuszkę, smażyć kilka sekund, żeby uwolniły się olejki eteryczne.
- Dodać warzywa, smażyć 5 minut, zalać bulionem, gotować 10 minut.
- Nerkowce z grubsza posiekać, uprażyć na suchej patelni.
- Do zupy dodać kozi serek i siemię lniane, gotować do roztopienia serka, zmiksować na krem.
- Podawać z kleksem jogurtu i prażonymi orzechami.
ta zupa musi mieć naprawdę ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńCiekawy smak i duże możliwości do eksperymentowania z dodatkami :)
Usuńdziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńczy można by podać ilość topinamburu wagowo? rozrzut wielkości bulw jest dość spory ! Marzena
OdpowiedzUsuńok. 150-200 g., proponuję dobierać proporcje wg. własnego gustu. Jeśli lubisz topinambur daj więcej, jeśli seler, daj więcej selera.
UsuńDziękuję, będę próbować.
Usuń