12/08/2014

Jak zjeść papaję


Dojrzałe owoce papai (melonowca właściwego) są miękkie w dotyku, pomarańczowe lub ciemnożółte z żółtymi plamkami na skórce, o soczystym miąższu, lekko słodkim i lekko korzennym smaku. Jadalne są całe owoce, skórka, miąższ i okrągłe, czarne nasion. Niedojrzałe owoce muszą poleżeć kilka dni poza lodówką lub można je zjeść po ugotowaniu. Ostrych w smaku nasion można używać do przyprawiania zamiast pieprzu (nie wskazane dla kobiet w ciąży). Enzymy zawarte w miąższu to tzw. "przyśpieszacze", mięso zamarynowane z papają będzie bardziej miękkie i soczyste. Natomiast owoce i warzywa w sałatkach z dodatkiem papai szybko stracą jędrność, dlatego powinny być spożywane zaraz po przygotowaniu. Dojrzała papaja to znakomity probiotyk, przyśpieszający odbudowę flory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych, co może być pomocne w okresie jesienno-zimowych przeziębień.  

Niedojrzałe owoce, twarde z zieloną skórą, są znakomite do przygotowania słynnej tajskiej sałatki Som tam (przepis).
Przejrzała papaja ma szklisty miąższ i cytrynowo-żółtą skórę z brązowymi plamami.

Papaja dobrze komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, owocami i jogurtem. Sprawdzi się też w przetworach, konfiturach, dżemach, sokach i kompotach.
Najprostszy sposób na zjedzenie papai to obrać owoc ze skórki, wydrążyć łyżką nasiona, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i/lub miodem lub przygotować ekspresową, pyszną sałatkę z cukinii i fety z miodowo-musztardowym dresingiem na bazie oleju z awokado.     







Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 papaja,
  • 2 zielone cukinie,
  • 150 g fety,
  • 1-2 łyżki pestek papai.

Dresing:
  • 4 łyżki oleju z awokado (lub innego tłoczonego na zimno),
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki prażonego sezamu,
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny,
  • sól i miód do smaku.

Przygotowanie:
  1. Do słoiczka lub shakera wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem.
  2. Papaję i cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem, fetę pokroić w kostkę. 
  3. Papaję obrać obieraczką do warzyw, przekroić na pół, wydrążyć nasiona przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, nasiona uprażyć na suchej patelni. 
  4. Cukinie pokroić razem ze skórą w podłużne paski przy pomocy obieraczki (tylko twarda część bez gniazd nasiennych), wymieszać z papają, fetą i dresingiem, posypać uprażonymi nasionami. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger