Uniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami.
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 4
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa ok. 400 g,
- sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,
- 4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),
- 2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowego),
- 4 łyżki cydru lubelskiego,
- ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 łyżka oliwy,
- sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy.
Dodatki:
Grillowana cukinia,
grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Przygotowanie:
- Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut).
- Przygotować sos: na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę soku wyciśniętego z pomarańczy.
- Polędwiczkę pociąć na mniejsze kawałki, serwować z sosem pomarańczowym z dodatkiem sałat i/lub grillowanych warzyw.
KONFITURA POMARAŃCZO-JABŁKOWA
- sok i skórka otarta z 2 pomarańczy,
- 4-6 jabłek bez skóry, starte na tarce,
- 3 goździki, 1 łyżeczka cynamonu,
- cukier zgodnie z uznaniem.
Wszystkie składniki
dusić na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę
nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcone stawiać do góry dnem do
wystudzenia lub zużyć na bieżąco.
W takim zestawieniu nie miałem jeszcze przyjemności jeść polędwiczek, ale muszę przyznać - wizualnie prezentują się wspaniale. Na pewno smakowo także :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń