Jak przeżyć święta i nie zwariować w trakcie przygotowań? :) Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez konserwantów np. bardzo wygodnej w użyciu bezglutenowej masy orzechowej z kawałkami orzechów firmy Helio. Sprawdzi się na mazurkach, tartach i w ciastach.
My wypełniliśmy masą mini mazurki orzechowo-owocowe, a dla ożywienia smaku połączyliśmy ją z kwaskowatą galaretką z marakui. Jeśli z braku czasu lub chęci nie możecie samodzielnie upiec foremek bez wahania kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;)
My wypełniliśmy masą mini mazurki orzechowo-owocowe, a dla ożywienia smaku połączyliśmy ją z kwaskowatą galaretką z marakui. Jeśli z braku czasu lub chęci nie możecie samodzielnie upiec foremek bez wahania kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;)
Czas przygotowania:
Porcje: 12-15 szt.
Składniki:
Foremki z kruchego ciasta
- 350 g mąki pszennej
- 200 g zmrożonego masła
- 60 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła do posmarowania foremek
- mąka do posypania blatu i foremek
Nadzienie
- Masa orzechowa z kawałkami orzechów Helio
- 4-5 szt. marakui
- 150 ml soku z pomarańczy (lub wody)
- 1 łyżeczka agar-agar
- syrop klonowy do smaku
- dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio
Przygotowanie:
Kruche foremki
- Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut.
- Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy pomocy pędzla, posyp mąką, nadmiar mąki wysyp z foremek.
- Ciasto rozwałkuj na płat gr. około 1,5 cm, wytnij kółka o średnicy większej od średnicy foremek, wylep foremki, wyrównaj wciskając do środka drugą foremkę, nakłuj widelcem, odetnij nadmiar ciasta lub ozdób brzegiem foremki.
- Wstaw do lodówki na 60 minut.
- Piecz 15 minut w 200 stopniach, wystudź.
- Foremki napełnij masą orzechową z kawałkami orzechów do 3/4 wysokości.
- Agar zalej sokiem pomarańczowym lub wodą, odstaw na 5 minut. Podgrzej mieszając do całkowitego rozpuszczenia, dodaj wydrążone pestki marakui i syrop klonowy, wymieszaj, odstaw na blat na kilka minut.
- Tężejącą galaretkę wylej na masę orzechową. Udekoruj Białymi pastylkami Helio.
- Przechowuj w lodówce.
świetnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńTeż chce takie ciacho na święta ;)
OdpowiedzUsuń