Kolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i gotowe elementy dekoracyjne, dostępne w świątecznej ofercie Lidla, oraz spaghetti z białej czekolady, które możecie przygotować sami.
Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do wcześniej przygotowanego rożka z papieru do pieczenia, szczelnie zawinąć, żeby czekolada się nie wylała, odciąć czubek rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :)
Porcja: forma do tarty około 18-20 cm
Składniki:
Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do wcześniej przygotowanego rożka z papieru do pieczenia, szczelnie zawinąć, żeby czekolada się nie wylała, odciąć czubek rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :)
Porcja: forma do tarty około 18-20 cm
Składniki:
Kruche ciasto pistacjowe
- 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji)
- 120 g mąki pszennej (110 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania ciasta podczas wałkowania)
- 90 g miękkiego masła
- 85 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka
Pascha
- 0,5 kg twarogu tłustego
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy
- 100 g masła
- 3 żółta jaj, ugotowanych na twardo
- 100 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 100-150g mieszanki bakalii, posiekanych
- 50 g Migdały słupki
- 50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji)
- 50 g pistacji, obranych i posiekanych
- 25 ml rumu
- niewielka ilość suszonych daktyli (do dekoracji)
Przygotowanie:
Kruche ciasto pistacjowe
- Mąkę na ciasto mieszamy z pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość 4-5 mm (jeśli zamiast kilku małych foremek do tartaletek używamy formy do jednej tarty, ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm). Z ciasta wycinamy koła o wielkości foremek jakimi dysponujemy (w przepisie użyto zamiennie foremek o średnicy 8-9 cm).
- Foremki wykładamy ciastem (musi przylegać do ścianek). Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).
- Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek.
Pascha
- Twaróg mielimy (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany), lub używamy twarogu sernikowego
- Ugotowane na twardo żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i nasionkami z laski wanilii. Całość łączymy ze zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę.
- Masę przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego. Następnie wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami, lub innymi dekoracjami .
- Wszystkie orzechy najpierw prażymy w piekarniku 160 stopni około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz