3/09/2016

Tarta Wielkanocna a la Pascha Pawła Małeckiego

Kolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i gotowe elementy dekoracyjne, dostępne w świątecznej ofercie Lidla, oraz spaghetti z białej czekolady, które możecie przygotować sami. 
Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do wcześniej przygotowanego rożka z papieru do pieczenia, szczelnie zawinąć, żeby czekolada się nie wylała, odciąć czubek rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :)


Porcja: forma do tarty około 18-20 cm

Składniki:

Kruche ciasto pistacjowe 

  • 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji) 
  • 120 g mąki pszennej (110 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania ciasta podczas wałkowania) 
  • 90 g miękkiego masła 
  • 85 g cukru trzcinowego 
  • 2 żółtka 


Pascha 
  • 0,5  kg twarogu tłustego 
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy 
  • 100 g masła 
  • 3 żółta jaj, ugotowanych na twardo 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 laska wanilii 
  • 100-150g mieszanki bakalii, posiekanych 
  • 50 g Migdały słupki  
  • 50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji) 
  • 50 g pistacji, obranych i posiekanych 
  • 25 ml rumu 
  • niewielka ilość suszonych daktyli (do dekoracji)



Przygotowanie:

Kruche ciasto pistacjowe 
  1. Mąkę na ciasto mieszamy z pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. 
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość 4-5 mm (jeśli zamiast kilku małych foremek do tartaletek używamy formy do jednej tarty, ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm). Z ciasta wycinamy koła o wielkości foremek jakimi dysponujemy (w przepisie użyto zamiennie foremek o średnicy 8-9 cm). 
  3. Foremki wykładamy ciastem (musi przylegać do ścianek). Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).
  4. Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek. 

Pascha 

  1. Twaróg mielimy (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany), lub używamy twarogu sernikowego  
  2. Ugotowane na twardo żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i nasionkami z laski wanilii. Całość łączymy ze zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę. 
  3. Masę przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego. Następnie  wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami, lub innymi dekoracjami . 
  4. Wszystkie orzechy najpierw prażymy w piekarniku 160 stopni około 10 minut 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger