Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 5
Składniki:
Przygotowanie:
- 5 steków z piersi indyka,
- 1/2 dojrzałej papai,
- 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- świeże zioła do przebrania,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
Domowa mieszanka przypraw:
- 1 łyżka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki,
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
- ½ łyżeczka soli,
- ¼ łyżeczki mielonej czarnuszki,
- ¼ łyżeczki kurkumy,
Salsa:
- ½ papai,
- 15 małych korniszonów,
- 1 średnia czerwona cebula,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżka czarnego sezamu,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- sok z 1/2 cytryny,
- miód, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Mięso umyć i osuszyć. Każdy stek posypać przyprawami, nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienki plaster.
- Papaję umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć nasiona przy pomocy łyżeczki, jedną połowę pokroić na 5 słupków, drugą odłożyć na salsę.
- Każdy kawałek papai owinąć plastrem indyka i dwoma plastrami szynki. Roladki przełożyć do brytfanki, podlać 1/4 szklanki wody i szczelnie nakryć folią aluminiową.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i przyrumienić roladki. - W między czasie przygotować salsę. Pozostałą papaję, cebulę, chili i korniszony pokroić w drobną kostkę. Dodać sezam uprażony na suchej patelni, sos sojowy i sok z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać.
- Podawać z dowolnymi dodatkami np. opiekanymi ziemniakami i kalafiorem gotowanym na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz