12/10/2014

Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta


Prosta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.
Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym.





Czas przygotowania: 40 minut
+ moczenie śledzi
+ marynowanie śledzi


Porcje: 10


Składniki:
  • 5 ziemniaków,
  • 5 płatów śledzi solonych,
  • 2 czerwone jabłka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno,
  • kiełki pora,
  • ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu.

Mieszanka przypraw:
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  
  • czerwony pieprz do przybrania.
Sos:
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • 5 średnich korniszonów,
  • 1/2-1 chili.


Przygotowanie:
  1. Śledzie namoczyć na 1-2 godziny kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć na sicie. 
  2. Płaty pokroić w centymetrowe kawałki, zalać olejem i octem, dodać mieszankę przypraw, 3/4 cebuli (posiekanej w drobną kostkę), dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i szczypty cukru, obgotować przez 10 minut.
  4. Gorące ziemniaki odcedzić, przełożyć do brytfanki, skropić olejem, posypać rozmarynem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  5. W międzyczasie umyć jabłka, pokroić w plastry razem ze skórą, opiec na patelni grillowej. 
  6. Korniszony i chili zmiksować w malakserze, dodać majonez i jogurt, wymieszać.
  7. Ziemniaki przestudzić, miąższ wydrążyć kulkownicą do melona zostawiając 0,5 cm brzeg. Miąższ pokroić w małe kawałki i dodać do sosu.
  8. Każdą łódeczkę napełnić 1-2 łyżeczkami sos, na wierzchu położyć 2 kawałki śledzia, kiełki pora, przybrać piórami czerwonej cebuli i czerwonym pieprzem.
  9. Podawać na plastrach grillowanych jabłek.   







zBLOGowani.pl

1 komentarz:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger