Prosta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.
Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym.
Czas przygotowania: 40 minut
+ moczenie śledzi
+ marynowanie śledzi
Porcje: 10
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 5 płatów śledzi solonych,
- 2 czerwone jabłka,
- 1 czerwona cebula,
- 4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno,
- kiełki pora,
- ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu.
Mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka mielonych goździków,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- czerwony pieprz do przybrania.
Sos:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 5 średnich korniszonów,
- 1/2-1 chili.
- Śledzie namoczyć na 1-2 godziny kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć na sicie.
- Płaty pokroić w centymetrowe kawałki, zalać olejem i octem, dodać mieszankę przypraw, 3/4 cebuli (posiekanej w drobną kostkę), dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na kilka godzin.
- Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i szczypty cukru, obgotować przez 10 minut.
- Gorące ziemniaki odcedzić, przełożyć do brytfanki, skropić olejem, posypać rozmarynem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- W międzyczasie umyć jabłka, pokroić w plastry razem ze skórą, opiec na patelni grillowej.
- Korniszony i chili zmiksować w malakserze, dodać majonez i jogurt, wymieszać.
- Ziemniaki przestudzić, miąższ wydrążyć kulkownicą do melona zostawiając 0,5 cm brzeg. Miąższ pokroić w małe kawałki i dodać do sosu.
- Każdą łódeczkę napełnić 1-2 łyżeczkami sos, na wierzchu położyć 2 kawałki śledzia, kiełki pora, przybrać piórami czerwonej cebuli i czerwonym pieprzem.
- Podawać na plastrach grillowanych jabłek.
Super przepis
OdpowiedzUsuń