środa, 10 grudnia 2014

Ocet estragonowo-cytrynowy z nutą cynamonu, na święta


Podstawą smacznych potraw są dobre produkty. Nie wyobrażam sobie gotowania bez octów ziołowych przygotowanych na bazie octów domowych (przepis) lub dobrego octu jabłkowego i winnego, tym bardziej, że wykonanie jest banalnie proste, a efekty smakowe rewelacyjne. Octy ziołowe wykorzystuję do zakwaszania sałatek, surówek, zup, galaretek, do marynowania wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Z powodzeniem zastępują sok z cytryny lub zwykłe octy, a nuty zapachowe możemy dowolnie komponować w zależności od własnych upodobań lub przygotowywanych potraw.



Składniki:
  • ocet jabłkowy lub winny 1 butelka,
  • estragon ok. 10 gałązek,
  • skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny,
  • laska cynamonu.

Przygotowanie:

Estragon umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki umieścić w słoju, zalać octem, odstawić w ciemne miejsce, marynować ok. 2 tygodnie.
Po tym czasie zlać ocet do czystej butelki, w środku można umieścić jedną gałązkę estragonu.




zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz