Podstawą smacznych potraw są dobre produkty. Nie wyobrażam sobie gotowania bez octów ziołowych przygotowanych na bazie octów domowych (przepis) lub dobrego octu jabłkowego i winnego, tym bardziej, że wykonanie jest banalnie proste, a efekty smakowe rewelacyjne. Octy ziołowe wykorzystuję do zakwaszania sałatek, surówek, zup, galaretek, do marynowania wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Z powodzeniem zastępują sok z cytryny lub zwykłe octy, a nuty zapachowe możemy dowolnie komponować w zależności od własnych upodobań lub przygotowywanych potraw.
Składniki:
- ocet jabłkowy lub winny 1 butelka,
- estragon ok. 10 gałązek,
- skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny,
- laska cynamonu.
Przygotowanie:
Estragon umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki umieścić w słoju, zalać octem, odstawić w ciemne miejsce, marynować ok. 2 tygodnie.
Po tym czasie zlać ocet do czystej butelki, w środku można umieścić jedną gałązkę estragonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz