Muffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).
Przepis na przygotowanie różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie na Batator - świąteczny tort (przepis).
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 12
Składniki:
Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis).
W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis na przygotowanie różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie na Batator - świąteczny tort (przepis).
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 12
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000,
- 80 g cukru,
- 1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu,
- 120 ml oliwy,
- 100 ml mleka,
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
- sok i skórka otarta z jednej cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- Różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin.
Przygotowanie:
- Porzeczki odsączyć na sicie.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Wymieszać mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny).
- Wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól).
- Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.).
- Piec 18 minut.
Musiały smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń